"Vi måste vara fler än två ordningsvakter, helst fyra."
"Vi måste vara fler än två ordningsvakter, helst fyra."

Ordningsvakter på akuten i Malmö larmar om sin situation. Enligt SVT Nyheter Skåne drabbas väktarna av inte bara enorm stress – utan även pistoler och knivattacker.

Ordningsvakter på akuten i Malmö larmar om en hotfull situation. Det rapporterar SVT Nyheter Skåne.

– Det är allt från skjutna gängmedlemmar och knivslagsmål i väntrummet till folk som kommer in med dåliga föräldrar och reagerar på att de får vänta för länge, säger en ordningsvakt till SVT.

LÄS MER: Kriminella gäng stormar akuten: ”Personalen kallas för horor och slampor”
Flera ordningsvakter har hört av sig till SVT Nyheter Skåne, som tidigare rapporterat om hot och våld mot vårdpersonalen på Skånes akutmottagningar. Enligt SVT berättar ordningsvakter om hur de fått hämta skottskadade personer som dumpats på cykelbanan utanför akuten. Detta eftersom de inte vågar köra fram till dörren, då de i sådana fall blir filmade.

Enligt SVT kommer det ofta många anhöriga när skottskadade vårdas på akuten, ibland upp till 15 personer på en och samma gång. Detta är enligt ordningsvakterna en situation som ofta känns hotfull.

– Jag vill bara försvinna därifrån, samtidigt förstår jag att de vill finnas där för sin vän eller anhöriga, säger en ordningsvakt till SVT Nyheter Skåne.

Enligt de ordningsvakter SVT varit i kontakt med har situationen blivit värre de senaste åren, en beskriver det som ”Det bara är en tidsfråga innan det blir skottlossning i väntrummet”. 2016 förbjöds ordningsvakter vid akuten i Malmö från att jobba ensamma, efter flera hotfulla och våldsamma incidenter. Men enligt flera ordningsvakter räcker inte det.

– Vi måste vara fler än två ordningsvakter, helst fyra.

LÄS MER: Greps med vapen efter hot på akuten

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Sjukvård