Thierry Gueorgiou under VM i Sverige i augusti. Arkivbild.
Thierry Gueorgiou under VM i Sverige i augusti. Arkivbild.

I sommar siktar Thierry Gueorgiou på nya VM-medaljer i orientering.Därefter startar fransmannens nya utmaning – som landslagsledare i Sverige."Jag ser redan mycket fram emot det", säger han i ett pressmeddelande.

Thierry Gueorgiou är världens genom tiderna bäste herrorienterare. Sedan 2003 har han tagit 13 individuella VM-guld, totalt 28 mästerskapsmedaljer.

Efter VM i Estland lägger han av och går då direkt till en ledarroll i det svenska landslaget. Han blir assisterande förbundskapten med ansvar för orienteringsteknik och Gueorgiou kommer att jobba tätt tillsammans med förbundskaptenen Håkan Carlsson och Susanne Wiklund Björk, kapten för utvecklings- och juniorlandslag.

"Jag har under en lång tid haft tränarrollen i tankarna; en inspiration har varit min pappa som var förbundskapten i det franska landslaget när jag inledde min egen landslagskarriär som löpare", säger Gueorgiou.

Han säger att han inte tänker prata något om sin tränarfilosofi förrän efter den aktiva karriären, av respekt för dem som gör jobbet i dag. Kanske vill han heller inte bjuda sina motståndare på något i tävlingarna framöver.

Gueorgiou har sin bas i Uppsala, där han bor tillsammans med orienteringsstjärnan Annika Billstam, som lade ner sin internationella karriär i fjol.

"En drömvärvning! Han har ju bevisligen en oerhörd kompetens på området och det känns också värdefullt att få in perspektiv från ett annat land", säger Carlsson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset