Stockholmarna är beroende av en fungerande kollektivtrafik för att kunna ta sig till och från jobb och skola. Samtidigt ska kollektivtrafiken vara trygg och säker. Det är därför mycket problematiskt att busstrafiken på Gullmarsplan, en av Stockholms viktigaste trafikknutpunkter, stängs av i dag (4/4) från 17:45 på grund av supportermarsch i samband med allsvenskans premiär. Marschen saknar tillstånd och räknas locka tusentals deltagare, vilket skapar trafikstörningar i flera delar av staden, men där de som behöver resa från Gullmarsplan med buss inte kan resa alls. Detta kommer drabba många stockholmare, inte minst dem som har bussen som det enda kollektivtrafikalternativet, till exempel dem som behöver resa från Gullmarsplan till Tyresö. 

► LÄS MER: Omdiskuterad straff avgjorde premiär

Nu krävs det att SL:s samarbete med idrottsklubbarna, men även andra berörda parter, intensifieras för att komma fram till en lösning för hur kollektivtrafiken ska vara säker för alla som reser, samtidigt som den inte ska behöva lamslås så som i dag. 

Att trafiken behöver stängas av eller dirigeras om på grund av större evenemang eller manifestationer är naturligt. För dagens supportermarsch från Södermalm finns dock ingen ansvarig arrangör och det saknas polistillstånd. Då är det svårt att se hur alla som reser med kollektivtrafiken ska se det rimliga i att de i dag inte kan ta bussen hem efter arbetet.

Det behövs nu krafttag för att minimera att kollektivtrafiken slås ut på grund av säkerhetsrisker i samband med matcher. Landstinget måste nu ta initiativ för att se hur sådana stora avstängningar som den i dag vid Gullmarsplan kan undvikas. 

► LÄS MER: Lysande återkomst av Jönköping

För det krävs bland annat förebyggande insatser i form av ökat samarbete och överenskommelser med idrottsklubbarna för hur aktiviteter i samband med match ska ske på så sätt att det inte påverkar kollektivtrafiken. 

Landstinget måste ställa tuffa krav på att kollektivtrafiken ska fungera. Jag kommer därför att föreslå till SL och Moderaterna, som styr i Stockholms läns landsting, att tillsammans med berörda idrottsklubbar vidta ett åtgärdsprogram för att minska kollektivtrafikstörningar i samband med större evenemang.

Talla Alkurdi

Oppositionstrafiklandstingsråd (S)

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset