Ungefär var sjunde europé som är smittad med hiv vet inte om det, enligt smittskyddsmyndigheten ECDC. Arkivbild.
Ungefär var sjunde europé som är smittad med hiv vet inte om det, enligt smittskyddsmyndigheten ECDC. Arkivbild.

Nästan 30 000 nya fall av hiv-infektion hittades i 31 europeiska länder förra året. Men forskare och myndigheter oroas av att många fall inte upptäckts, och att medvetenheten om hiv sjunkit.

Den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC beräknar i en ny rapport att omkring 122 000 personer i 31 europeiska länder inte vet om att de är smittade med hiv. Siffran är hämtad från en uppskattning av antalet oupptäckta fall, som säger att ungefär var sjunde hiv-smittad person inte är medveten om att man bär på infektionen.

Siffrorna kan inte tas som exakta, men ger ändå skäl till oro.

– Det är svårt att beräkna antalet oupptäckta fall, och situationen skiljer sig ganska mycket mellan olika länder. I Sverige har Folkhälsomyndigheten beräknat att omkring var tionde drabbad inte vet om det. Vi har drygt 7 000 personer med känd hiv-smitta, säger Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet.

Oupptäckta smittar

Hiv kan sedan 1990-talet behandlas med bromsmediciner.

– I Sverige får i princip alla upptäckta hiv-smittade bromsmedicin som är så bra att de inte behöver bli sjuka eller dö, och inte heller sprider smittan vidare. Det är de oupptäckta fallen som riskerar att sprida smitta, säger Jan Albert.

Han anser att medvetenheten om riskerna med hiv och aids sjunkit markant, jämfört med för omkring 25 år sedan.

– Smittspridning pågår fortfarande även i Sverige, även om den internationellt sett är ganska liten.

Enligt Folkhälsomyndigheten hittas omkring 450 nya fall per år i Sverige. Majoriteten av dessa är personer som kommit hit från andra länder. Ifjol var andelen 75 procent, enligt ECDC.

Enkelt blodprov

Den europeiska myndigheten framhåller vikten av att testa alla som kan misstänkas ha fått hiv-smitta. Testet görs snabbt, enkelt och billigt med blodprov.

– Det händer att vården missar detta, för att varken läkare eller patient tänker på att en hiv-infektion kan finnas med i bilden, till exempel om man har andra sexuellt överförbara sjukdomar, säger Jan Albert.

Tre av fyra nya hiv-fall i Europa beror på sexuellt överförd smitta, oftast i sex mellan män.

I de nya fall som upptäcktes i Sverige under 2015 var dock sex mellan man och kvinna den vanligaste orsaken till spridningen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset