Bild från en Natoledd övning i Östersjön 2014.
Bild från en Natoledd övning i Östersjön 2014.

Oklarheter om USA:s framtida säkerhetspolitik skapar oro i Europa.Trump väntas vara mindre hård mot Rysslands stormaktsambitioner.

Den ryske presidenten Vladimir Putin var en av de första att gratulera Donald Trump till segern i USA:s presidentval. Trump har under sin valkampanj bland annat öppnat för att lyfta Västs sanktioner mot Ryssland och även erkänna annekteringen av Krim.

– Det vore en fullständig katastrof. Det innebär ju att Rysslands maktanspråk accepteras, säger professor Jan Hallenberg på Försvarshögskolan.

Trump har dessutom i en intervju sagt att USA kommer att hjälpa de baltiska staterna vid en konflikt, förutsatt att "de uppfyllt sina skyldigheter gentemot oss".

Oro i Baltikum

– Om det är några statsledare som är oroade för det här valresultatet så är det de i Baltikum, säger Hallenberg.

Trump uppgav i ett tal i september att han ska kräva att Natoallierade, "snabbt betalar sina räkningar, vilket många inte gör just nu". Han syftade på rekommendationen att spendera två procent av BNP på det nationella försvaret.

Hallenberg räknar med att USA fortsatt har ett starkt Natoengagemang, men tycker att det är väldigt oklart hur Trump-administrationen kommer att stödja Baltikum och en del östeuropeiska stater säkerhetspolitiskt.

Oklar linje

Nato och USA har på senare tid ökat sin militära närvaro i östra Europa till följd av Rysslands allt mer aggressiva uppträdande.

– Det är inte givet att en president Trump skulle fortsätta att stödja den linjen, säger Hallenberg.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg gratulerade Trump på onsdagen och uppgav i ett uttalande att "ett starkt Nato är bra för USA och för Europa".

Nato-landet Danmarks försvarsminister Peter Christensen uppger för TT att han inte tvivlar en sekund på att amerikanerna med Trump som president skulle backa upp dem i en krissituation. Christensen tycker också att krav på ökade försvarsbudgetar inte är en "orimlig synpunkt".

"Oerhört väsentligt"

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (s) förutsätter att alla militära samarbeten USA har med Nato, EU och Sverige ligger fast.

– För det är oerhört väsentligt för stabiliteten i Europa och vår del av världen, säger Hultqvist till TT.

Finlands försvarsminister Jussi Niinistö, Sannfinländarna, tror inte att förhållandet mellan alliansfria Finland och USA förändras.

– Men man får kanske en annan syn från de baltiska länderna som är en del av Nato. Jag tror att de baltiska länderna investerar mer i sitt försvar, säger han till TT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset