Ett uppror bland vårdpersonal har fått snabb spridning. I morgon demonstreras det på 26 olika platser för en bättre vård i Sverige. Arkivbild.
Ett uppror bland vårdpersonal har fått snabb spridning. I morgon demonstreras det på 26 olika platser för en bättre vård i Sverige. Arkivbild.

Slutkörd personal, risker för patienter och beslutsfattare som inte lyssnar. Nu har vårdpersonal fått nog och samlas i morgon för att demonstrera för en bättre vård.Problem finns, medger hälsoministern, som dock inte vill skriva under på den mörka bild som målas upp.

"Slut på rean – en annan vård är möjlig". Det är temat för den proteströrelse som spridit sig bland vårdpersonal, patienter och anhöriga som samlas för en demonstration på 26 orter i morgon. Gemensamt är krav på en bättre arbetsmiljö och en mer jämlik och tillgänglig vård för patienterna.

Ska "vårdvråla"

I en artikel på Aftonbladet debatt, som riktar sig direkt till folkhälsominister Gabriel Wikström (S), skriver 13 representanter från Yrkesföreningen Sveriges undersköterskor och specialistundersköterskor att de kräver att ministern agerar. De lovar också att fortsätta "vårdvråla" tills han och andra beslutsfattare börjar lyssna och fattar "de rätta besluten".

"Under många år har det ekonomiska intresset vägt tyngre än kvaliteten. Besparingarna har skett på bekostnad av personalens hälsa och utvecklingsmöjligheter. Patienterna möter utbränd, utnyttjad och överarbetad vårdpersonal som förtvivlat försöker göra sitt jobb till minsta möjliga kostnad", skriver de.

Finns problem

– Det finns stora problem inom delar av hälso- och sjukvården och på vissa platser i landet, men att generellt säga att svensk sjukvård är katastrofal, det kan jag inte skriva under på. Det mesta fungerar väldigt bra och vi har fantastiska resultat och patienterna är generellt väldigt nöjda, säger Gabriel Wikström till TT om kritiken.

– Men det är ändå naturligtvis viktigt att arbeta för att det som inte fungerar blir bättre och lyssna på dem som jobbar inom hälso- och sjukvården, lyssna på deras erfarenheter och se hur vi tillsammans kan utveckla den fantastiska hälso- och sjukvård vi har till något ännu bättre, fortsätter han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset