Det har varit oroligt i Degerfors efter att en 17-årig pojke drunknade under lördagen.
Det har varit oroligt i Degerfors efter att en 17-årig pojke drunknade under lördagen.

Under lördagen drunknade en tonårspojke i Degerfors. Räddningsarbetet försvårades av att flera badgäster stod i vägen och även filmade händelsen. Fallet har väckt starka känslor, och efter ett storbråk tvingades en skola att stänga. Polis kommer finnas på plats när skolan öppnar på torsdag.

På lördagseftermiddagen drunknade en 17-årig pojke vid en badplats i Degerfors. Efter dödsfallet rasade polisen i Örebro län på sin facebooksida, vilket Metro tidigt kunde rapportera. ”Jag vill även ifrågasätta de personer som tar fram sina mobiltelefoner och påbörjar en privat fotodokumentation på den drabbade pojken när han väl kommer upp ur vattnet”, gick bland annat att läsa.

Inlägget har fått stor spridning och rört upp starka känslor, inte minst i Degerfors.

– Det är väldigt starka känslor. Det är enormt många som är påverkade av situationen som var under lördagen, säger Andreas Pettersson, gruppchef vid polisen i Degerfors.

LÄS MER: Polisförbundet rasar mot allmänhetens agerande: Moralisk kollaps

”Olämplig kommentar”

Och under måndagen uppstod ett större bråk på Stora Vallaskolan i Degerfors. Polisen misstänker att bråket är kopplat till drunkningen.

– De uppgifter vi har fått fram är att någon har fällt någon olämplig kommentar till någon elev, och då har man blivit arga på varandra. Det har uppstått en våldssituation i en korridor, säger Andreas Pettersson.

Det är väldigt starka känslor. Det är enormt många som är påverkade av situationen

Ett tiotal personer ska ha varit inblandade, enligt polisen, och flera anmälningar om misshandel har upprättats. Det finns även en anmälan om olaga hot. Pojken som drunknade gick inte själv på skolan, men däremot flera av hans kamrater.

Vid lunchtid på måndagen valde rektorn att stänga skolan, enligt polisen. Skolan ska åter öppna på torsdag.

– Vi kommer då att ha uniformerad personal på plats för att kunna möta elever så att de ska känna att det är en trygg plats att komma tillbaka till, säger Andreas Pettersson, som inte vill berätta hur stor styrka som har avsatts för uppgiften.

LÄS MER: Ettåring drunknade i bubbelpool – gled ur badring

Under natten till tisdagen uppkom ytterligare en händelse, som polisen misstänker kan ha koppling till bråket på skolan.

– I natt hämtades en person in som man eventuellt kan knyta till den här händelsen på något sätt. Han blev anhållen på tisdagsförmiddagen misstänkt för ett fall av grov misshandel med ett tillhygge, och ett fall av misshandel av normalgraden, säger Mats Öhman, presstalesperson vid polisen.
Den anhållne mannen är i 35-årsåldern. Polisen finns även på plats i samhället i Degerfors för att försöka förhindra att fler bråk uppstår.

Filmade den livlöse pojken

Andreas Pettersson var själv på plats vid sjön i samband med drunkningen.

– Det var mycket folk på plats på stranden och vi fick fysiskt se till att folk flyttade på sig. Man filmade även med sina mobiltelefoner på den här livlöse pojken, och det var väldigt osmakligt i det läget.

Han fortsätter:

– Jag kan känna att det är en stor brist på respekt gentemot de drabbade.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset