På torsdag kommer utredningen över den statliga personliga assistansen. Flera förslag har läckt ut och bland de berörda är oron stor. Metro hjälper dig att reda ut vad som har hänt.

Vad handlar förslagen som läckt ut om?

De förslag som läckt från utredningen handlar bland annat om att barn under 16 år inte längre ska ha rätt till statlig assistans. I stället ska de hänvisas till en ny kommunal insats. Ytterligare ett förslag som läckt är en schablon för alla med assistansersättning på 15 timmar i veckan för behov av hjälp med assistans i hemmet och fritidsaktiviteter.

LÄS MER: Förslag kan göra det svårare för autistiska att få assistans

Hur har de berörda reagerat på förslagen?

Bland de berörda grupperna är oron stor, skriver nyhetsbyrån TT.

– När regeringen äntligen backade från besparingskraven tänkte vi ”bra, då kommer utredningen inte att föreslå att personlig assistans för barn ska dras in”. Men det är ju ett av de förslag som fortfarande ligger kvar och som har skruvats till ytterligare så att det berör barn upp till 16 år, säger Mikael Klein, intressepolitisk chef vid Funktionsrätt Sverige, till TT.

Vad händer nu?

Funktionsrätt Sverige tror att både unga, barn och vuxna med omfattande stödbehov kommer att drabbas om förslagen om personlig assistans genomförs.

– Folk är förtvivlade därför att de inte får livet att gå ihop. Men i stället för att rätta till detta kommer utredningen att föreslå ytterligare försämringar. Det kommer att bli ramaskri, säger Mikael Klein.

LÄS MER: Debatt: Regeringen sviker personer med funktionsnedsättningar

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset