Rosario Murillo, presidenthustru och vicepresidentkandidat tillsammans med Daniel Ortega, Nicaraguas sittande president. Arkivbild.
Rosario Murillo, presidenthustru och vicepresidentkandidat tillsammans med Daniel Ortega, Nicaraguas sittande president. Arkivbild.

Nicaragua går till val och president Daniel Ortega väntas bli återvald – denna gång tillsammans med sin fru, poeten Rosario Murillo, som vicepresident.Under sin tid vid makten har Ortega har bland annat gjort ett konstitutionellt tillägg som tillåter president att sitta på obestämd tid.

Att Daniel Ortega tros vinna valet i Nicaragua beror delvis på att han gjort sig populär hos den fattigare delen av befolkningen, som gynnas av olika sorters stöd från regeringen. Men det hänger också ihop med att oppositionen har blivit vingklippt inför valet. I maj avsattes oppositionsledaren Eduardo Montealegre från det liberala PLI efter domstolsbeslut som kritiserades för att vara politiskt motiverat. Flera oppositionsparlamentariker har även tvingats bort från parlamentet efter att ha vägrat erkänna den nya partiledaren.

"En fars"

– Vi har inte dragit oss ur valet, vi har stängts av. Valet kommer att bli en fars, sade Montealegre till The Guardian i juni.

Daniel Ortega är ledare för Sandinisterna, som tog makten efter en marxistisk revolution som störtade Nicaraguas diktator Somoza 1979. 1985 valdes Ortega till president och satt på posten i fem år. Han valdes till president igen 2006.

Tidigare fick en president bara sitta en mandatperiod, men efter ett kontroversiellt domstolsbeslut fick Ortega väljas om 2011. Tre år senare infördes ett konstitutionellt tillägg som tillåter presidenten att sitta obegränsat många mandatperioder, skriver AFP.

Oro för nepotism

Ortegas fru och vicepresidentkandidat Rosario Murillo fungerar redan nu som talesperson för regeringen, då hennes make lever ett relativt tillbakadraget liv. Via statliga medier skickar Murillo dagligen en hälsning till folket.

Ortegas kritiker oroar sig för nepotism och maktfullkomlighet. Bland dem finns även gamla partikamrater.

– Det är inte en diktatur i klassisk bemärkelse, det här är en form av absolutism, nästan som en monarki. Vem hade kunnat tro att en kampkamrat kunde sluta såhär, säger författaren och tidigare sandinisten Gioconda Belli till El País.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset