Turkiska styrkor återvänder från Syriens gräns. Bilden togs i helgen.
Turkiska styrkor återvänder från Syriens gräns. Bilden togs i helgen.

Turkiska och kurdiska styrkor uppges ha kommit överens i en "lös uppgörelse" om att inte bekämpa varandra i norra Syrien enligt amerikansk militär. Vapenvilan tillbakavisas av Turkiet.

Konflikten i norra delen av inbördeskrigets Syrien tog nya vändningar på tisdagen. Det diplomatiska tonläget höjdes om striderna mellan kurdiska rebellgrupper och turkiska trupper som gått in i landet.

"Sluta skjut"

USA:s krav det senaste dygnet har varit klart: sluta skjut på varandra. Enligt USA hade både Turkiet och de kurdiska grupperna kommit överens om ett eldupphör.

– De senaste timmarna har vi fått löften om att alla parter som är involverade ska sluta att skjuta på varandra och i stället fokusera på hotet från Isil, sade John Thomas som är talesperson för det amerikanska militära högkvarteret Central Command. Thomas använder akronymen Isil för Islamiska staten.

– Det är en löst hållen uppgörelse som gäller för de närmaste dagarna, vi hoppas att den ska bli beständig, sade Thomas.

Eldupphör har rått sedan midnatt, natten till tisdagen enligt Sharfan Darvish som är talesperson för den kurdisk-ledda SDF-styrkan.

Turkiet förnekar

Ett par timmar efter amerikanska uttalanden kom turkiska förnekanden om vapenvila.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan sade att Turkiet fortsätter att inom lagens råmärken bekämpa alla terrororganisationer. Uttalandet följde på militäruppgifter om att man inte alls har gått med på eldupphör med kurdiska styrkor i norra Syrien.

Det turkiska utrikesdepartementet sade att militära insatser kommer att fortsätta i Syrien fram till dess att hotbilder mot Turkiet har försvunnit. Turkiska UD säger också, enligt Reuters, att USA:s kommentarer om turkiska militära operationer i Syrien är oacceptabla.

Även en av de syriska rebellgrupperna som får stöd av Turkiet, och som drabbat samman med SDF-grupper söder om Jarablus, sade att det inte råder vapenvila. Däremot råder "en paus för en viss tid" i striderna.

– Det råder varken vapenstillestånd eller eldupphör, sade en icke namngiven militär ledare för gruppen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset