Olympiastadion har kostat hundratals miljoner att bygga.
Olympiastadion har kostat hundratals miljoner att bygga.

Olympiastadion i Pyeongchang kostade 817 miljoner kronor att bygga. Arenan kommer att användas fyra gånger – för att sedan rivas. ”Det har länge varit ett problem för OS”, säger Eurosport-kommentatorn Andreas Selliaas till Dagbladet.

OS-invigningen är bara två dagar bort – på fredag öppnas spelen på Olympiastadion i Pyeongchang.

Arenan, med plats för 35 000 åskådare, kommer inte att användas till en enda tävling under de olympiska spelen. Den kommer stå som värd för invigningarna och avslutningsceremonierna för OS och Paralympics.

Sen rivs Olympiastadion. Kostnaden för att bygga den? Drygt 817 miljoner kronor.

LÄS MER: Grönborg om Tre Kronors guldchanser: ”Vi tror alltid att vi ska vinna”

– Det kan innebära att valet av plats för OS är baserat på felaktiga premisser och att det inte finns något intresse för vintersport i området, säger Eurosport-kommentatorn Andreas Selliaas, som i flera år studerat stora idrottspolitiska frågor, till norska Dagbladet.

När Pyeongchang tilldelades OS fanns planen att nybyggandet skulle kosta drygt 60 miljarder kronor. Det beloppet har överskridits, enligt Dagbladet. Just nu ligger notan på över 100 miljarder kronor – och de lokala myndigheterna vill ha hjälp av staten med ekonomin.

LÄS MER: 28 dopningsavstängda ryssar frias – får tillbaka OS-medaljer

– De har lagt en fruktansvärd summa pengar på saker som inte kommer att användas efter OS. Vi hittar flera exempel på det här genom historien och det har länge varit ett problem för OS. När man ansöker om OS har sökande städer ofta stora ambitioner för vad spelen kan föra med sig. De hoppas till exempel på en turistboom efter OS och menar att spelen är viktiga ur folkhälsoaspekt, säger Andreas Selliaas.

Än så länge har de lokala myndigheterna i Pyeongchang inte fått något gehör från den sydkoreanska staten.

Fakta: Då pågår spelen

OS: Invigs fredagen den 9 februari – avslutas den 25 februari.

Paralympics: Invigs fredagen den 9 mars – avslutas den 18 mars.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset