Jessica Samuelsson (till vänster) är van att spela utslagsmatcher i stora mästerskap.
Jessica Samuelsson (till vänster) är van att spela utslagsmatcher i stora mästerskap.

Ingen i den svenska herrtruppen har spelat en slutspelsmatch i ett stort seniormästerskap. Metro vände sig till en betydligt mer erfaren spelare för att fråga hur de ska hantera det – OS-hjälten Jessica Samuelsson.

Herrlandslaget har tagit sig förbi gruppspelet i ett stort mästerskap för första gången sedan VM-slutspelet i Tyskland 2006. Då med spelare som Henrik Larsson, Fredrik Ljungberg och Zlatan Ibrahimovic i laget – men ingen i den nuvarande truppen fanns med.

Det betyder att samtliga spelare inför åttondelsfinalen mot Schweiz saknar erfarenhet av att spela slutspelsmatcher i EM, VM och OS.

Det gör inte Jessica Samuelsson. Landslagsförsvararen spelade i VM 2015, OS 2016 och EM 2017.

”Klyschigt men sant”

I OS i Brasilien 2016 var hon med och tog Sverige till en sensationell final – och Samuelsson menar att det finns flera saker som är extra viktiga att tänka på när det vankas slutspelsmatcher.

– I och med att det är så tight mellan matcherna, och så många matcher på kort tid, så är återhämtningen det absolut viktigaste. Det är klyschigt men sant! Äta, dricka och använda alla sätt för att optimera kroppens förmåga att prestera sitt absolut bästa när domaren blåser igång matchen, menar hon.

LÄS MER: Hur VAR det nu igen? Så här funkar fotbollens nya teknik

Men den fysiska statusen är inte det enda som behöver vara på topp.

– Det är viktigt att huvudet också är maximalt återhämtat, den mentala biten har stor betydelse. Att känna sig fräsch, oavsett om du är det eller, tycker jag gör skillnad.

”Undvik nya saker”

Det är vinna eller försvinna som gäller för Sverige mot Schweiz. Små, enkla misstag kan kosta Blågult avancemanget till kvartsfinal.

Samuelsson menar att det går att minska risken för det.

LÄS MER: Vill du få koll på fotbolls-VM? Här är 9 frågor du inte vågat ställa

– Jag tycker det är viktigt att undvika att göra nya saker. Kan vara allt från att käka något du inte gjort innan till att testa någon ny typ av återhämtningsmetod eller liknade. Det minskar risken att något oväntat händer. Håll dig till dina vanliga rutiner är mitt tips.

Flera av de svenska herrarna i VM-truppen har spelat EM tidigare i karriären, men båda gånger (2012 och 2016) har Sverige slagits ut i gruppspelet.

Damlandslagets framgångar på 2010-talet

VM 2011: Brons

OS 2012: Kvartsfinal

EM 2013: Semifinal

VM 2015: Åttondelsfinal

OS 2016: Silver

EM 2017: Kvartsfinal

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset