Emma Johansson.
Emma Johansson.

Emma Johansson har gjort sin sista OS-start. Trots att det säkert vore goda chanser till en medalj även i Tokyo om fyra år.– Surt att jag inte ska köra några år till, för nu är det många på gång, säger hon.

Det blev inget guld. Men ett silver som är värt nästan lika mycket, åtta år efter det första. Både för Emma Johansson själv och för svensk cykel. Framhjälpt av Emilia Fahlin och Sara Mustonen lyckades Emma Johansson nästan med det hon hade drömt om sedan Peking-OS.

Men till slut blev det ändå ännu ett silver, efter OS-silvret i Peking, ett VM-silver och två VM-brons.

– Ja, det blir många silver- och bronsmedaljer, säger Johansson, som dock inte ångrat sitt beslut att sluta efter nästa säsong.

– Nej, nej. Men surt ändå att jag inte ska köra några år till, för nu är det många på gång, som Emilia som är riktigt på hugget och Sara som gjorde det bra i början.

Otippad medalj

Det blev en tröttsam söndag för "Silver-Emma", efter 136,9 kilometers tuff cykling och en lång kväll av intervjuer. Men mitt i natten hade hon i alla fall hunnit äta lite tårta för att fira silvret.

– Det är så mycket känslor när du lyckas efter att du haft så ont i så många timmar. Det är tufft att vara cyklist ibland, men fantastiskt när du kommer i mål och får köra om medaljer, säger svenskan, nöjd med medaljen trots att den är av "fel" metall.

– Det är ingen som pratat om mig inför den här tävlingen, utom i Sverige då. Att jag tar en medalj och att jag gör det i Peking och så gör jag det igen åtta år senare i Rio de Janeiro, det värderar jag väldigt högt.

"Lite overkligt"

Emma Johansson sade redan tidigt att Rio de Janeiro blir hennes sista OS. Hon har proffskontrakt i ett år till, men tänker trappa ner landsvägscyklingen rejält redan innan kontraktet löper ut. I stället blir det en del mountainbike – och fritid.

– Det är lite overkligt. Martin (Vestby, make och tränare) den stackaren har ju varit där i varenda dag i över åtta års tid. Hans tålamod är verkligen värt alla medaljer, säger Johansson.

– Och allt stöd från familj och vänner, som står ut med att man aldrig finns där för dem. Det är payback-tid nu. Alla är värda en del av den här medaljen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset