För stavhopparen Angelica Bengtsson är OS i Rio de Janeiro speciellt på grund av hennes brasilianska påbrå, något som hon uppmärksammar genom att måla naglarna i både Brasiliens och Sveriges färger.
För stavhopparen Angelica Bengtsson är OS i Rio de Janeiro speciellt på grund av hennes brasilianska påbrå, något som hon uppmärksammar genom att måla naglarna i både Brasiliens och Sveriges färger.

OS i Rio är inte vilket OS som helst för Angelica Bengtsson.Hon visar det genom att måla sina naglar i både Brasiliens och Sveriges färger.– Det står för mamma och pappa, säger hon.

Solen steker över Angelica Bengtsson och de andra friidrottssvenskarna när de kommer gående i OS-byn. Bengtsson strålar också, av glädje. För det här har hon väntat på länge.

OS i Rio de Janeiro, i landet som har en alldeles särskild plats i hennes hjärta.

– Redan när det blev klart att OS skulle gå i Rio så blev jag jätteglad, och sedan har det varit fokus på det här, säger Bengtsson.

Rötter i Vitória

Den 23-åriga stavhopparen har växt upp i lilla Väckelsång i Småland, men rötterna sträcker sig hela vägen bort till Vitória, kuststaden som ligger ett femtiotal mil norr om Rio. Mamma Elizete är brasilianska och när OS-tävlingarna är över gör stora delar av familjen Bengtsson ett efterlängtat besök hos släktingarna, som redan har skickat hälsningar och önskat lycka till.

– Jag har massa kusiner där. Mamma har typ sju syskon och alla har ungefär sju barn. Så det blir väl 49 kusiner då, säger Bengtsson och skrattar efter sin kvicka huvudräkning.

– Jag har bara varit i Brasilien två gånger tidigare, en gång med SOK förra året och en gång med familjen när jag var tre år. Det var senaste gången mamma var här också, men nu åker hon hit tack vare mig, ungefär. Det är väldigt roligt och det känns som en seger i sig att bara vara här i Brasilien. Min lillasyster (Gabriella) är också här och det är verkligen jätteroligt. Vi har varit så väldigt tajta och hon har aldrig varit här förut.

"Känner igen mig"

Supertalangen Bengtsson har de senaste åren fått sitt internationella genombrott även på seniornivå. I Brasilien passerar hon inte helt under radarn efter framgångarna i de senaste mästerskapen. Det blev en fjärdeplats i VM i fjol och brons i EM i Amsterdam så sent som förra månaden.

– Det är många funktionärer här som säger att de känner igen mig och att de följer mig. Pappa (Glenn, som också tränar henne) ska bli intervjuad, jag har väl fått någon förfrågan också men inte kunnat svara riktigt.

Hur brasiliansk känner du dig?

– Jag tycker att jag smälter in bra bland dem i alla fall. Sedan så kan jag ju inte prata så bra portugisiska, men jag kan förstå rätt mycket. Jag har pluggat lite halvdant i flera år nu faktiskt, gått olika kurser som jag ibland inte fullföljt. Det var ganska svårt att lära mig portugisiska och franska samtidigt, säger Bengtsson, som hade Frankrike som bas fram till i våras.

Hon drömde som tonåring om att "slå världsrekord och vinna" när det för sju år sedan blev klart att OS skulle avgöras i Rio. Nu är målsättningen lite mer jordnära inför tisdagens kval på Olympiastadion:

– Tar jag mig inte till final blir jag besviken.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset