Stenson spelade jämnt med Justin Rose hela vägen – fram till det sista hålet.
Stenson spelade jämnt med Justin Rose hela vägen – fram till det sista hålet.

Henrik Stensons OS-äventyr slutade med ett silver – efter ett vansinnigt drama. Justin Rose avgjorde på sista hålet. Det svenska guldet var egentligen bara några koppsnurrar bort.

Under British Open för en månad sedan så blev det en rejäl duell med Phil Mickelson om segern, de båda var helt i en klass för sig och det var mer eller mindre matchspel under de sista nio hålen.

Upplösningen av OS blev likadan.

Stenson gick ut ett slag bakom Justin Rose, och ett tag var avståndet ner till bronsplats sex slag och det handlade bara om de två.

Efter tio spelade hål var det helt lika, båda låg på -15 men med lite beskt smak för Stenson, som hade haft två koppsnurrar. Ledningen gick sedan fram och tillbaka tills de inför de fyra sista hålen var det helt lika igen.

Avgörandet kom på det allra sista hålet.

Båda låg i närheten av green, men Stensons inspel var kort och med för mycket bakåtspinn medan Rose mer eller mindre limmade flaggan och vann med två slags marginal.

Det var annars ett klassiskt golfdrama från hål 1, precis som den mytomspunna Duel in the Sun (Tom Watson och Jack Nicklaus 1977) och just Stenson vs Mickelson i The Open i år.

Spelarna limmade flaggor, gav sig själva mängder med birdiechanser och svarade hela tiden upp på den andres framgång.

Stenson fick ta hjälp av sin fystränare för sin ömmande rygg under rundan, och Rose hade vissa problem från tee – men lyckades hela tiden rädda sig ur knipan.

Helt lika inför det 18:e hålet, mer drama än så kan man nästan inte skapa.

Segern var en av Justin Rose allra största, han har tidigare vunnit US Open och varit en av de ledande spelarna i Europalagets Ryder Cup-segrar 2012 och 2014.

David Lingmerth, som hade hugg på bronset då han startade från sin fjärdeplats, slutade elva. Det började dåligt med en bogey på hål 3, vilket gjorde att han tappade kontakt med medaljerna. Trots några snabba birdies låg han runt 10:e plats under hela rundan.

Henrik Stenson kom till OS som den högsta rankade spelaren efter avhopp av världens fyra bästa spelare.¨

Men flera av storstjärnorna som dök upp – bland dem Bubba Watson och Sergio Garcia – har omfamnat hela OS-tanken och flera gånger tydligt betonat att det här är deras bästa beslut någonsin att komma till OS.

Det lovar gott för OS i framtiden.

Och kanske är Stenson sugen på det där OS-guldet i Tokyo om fyra år.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Sport OS i Rio