Henrik Stenson, till höger, gratulerar Storbritanniens Justin Rose till OS-guldet.
Henrik Stenson, till höger, gratulerar Storbritanniens Justin Rose till OS-guldet.

Henrik Stensons OS-äventyr slutade med ett silver – efter ett vansinnigt drama.Justin Rose avgjorde på sista hålet.– Ett av mina mål var att slåss om medaljerna. Självklart hade jag gärna haft ett guld i stället för silver, men på det stora hela är jag nöjd med min insats, säger Stenson.

Under British Open för en månad sedan blev det en rejäl duell med Phil Mickelson om segern. De båda var helt i en klass för sig och det var mer eller mindre matchspel under de sista nio hålen.

Upplösningen av OS – som avgjordes i stekande sol och med fulla publikled – blev likadan.

Stenson gick ut ett slag bakom Justin Rose, och ett tag var avståndet ner till bronsplats sex slag och det handlade bara om de två.

Efter tio spelade hål var det helt lika, båda låg på 15 under par men med lite besk smak för Stenson, som hade haft två koppsnurrar. Ledningen skiftade sedan fram och tillbaka tills de båda inför de fyra sista hålen var helt lika igen.

"Härlig upplevelse"

Avgörandet kom på det allra sista hålet.

Båda låg i närheten av green, men Stensons inspel var kort och med för mycket bakåtspinn medan Rose mer eller mindre limmade flaggan och vann med två slags marginal.

– Det var ingen som ville ge bort något och vi försökte göra lite birdies här och där. Jag tänkte inte så mycket. Jag slog inte mitt bästa slag och Justin fick en bättre träff, säger Stenson om avgörandet.

– En bra vecka, härlig upplevelse, härligt att ta en medalj. Spelade inte min bästa golf, men tillräckligt bra för att sitta här uppe med en medalj och tycker att jag gjort både mig själv och mitt land stolt.

Det var annars ett klassiskt golfdrama från hål 1, precis som den mytomspunna Duel in the Sun (Tom Watson mot Jack Nicklaus 1977) och just Stenson vs Mickelson i The Open i år.

Spelarna gav sig själva mängder med birdiechanser och svarade hela tiden upp på den andres framgång. Rose hade vissa problem från tee – men lyckades hela tiden rädda sig ur knipan.

Ömmande rygg

Stenson fick ta hjälp av sin fystränare Colin Driessen för sin ömmande rygg under rundan.

– Jag fick lite problem med bröstryggen på 13:e hålet. Det var dålig tajmning. Det fick mig kanske lite ur rytm, jag hade några sämre slag. Det handlade nog inte bara om det, men det hjälpte ju inte i alla fall, säger Stenson.

Det var helt lika inför det 18:e hålet och spelarna hade varsitt liknande kort inspel.

Mer drama än så kan man nästan inte skapa. Rose vann på sitt lysande närspel.

– Jag har förberett mig på det här hela året. Jag har försökt lära mig banan så bra jag kan, allt som kan ge en fördel gentemot de andra. Jag har verkligen sett fram emot OS en lång tid och jag har känt mig väldigt motiverad och fokuserad, säger segraren.

Segern var en av Rose allra största. Han har tidigare vunnit US Open och varit en av de ledande spelarna i Europalagets Ryder Cup-segrar 2012 och 2014.

David Lingmerth, som hade hugg på bronset då han startade från sin fjärdeplats, slutade elva. Det började dåligt med en bogey på hål 3, vilket gjorde att han tappade kontakt med medaljerna. Trots några snabba birdies låg han runt tionde plats under hela rundan.

Bästa beslutet

Henrik Stenson kom till OS som den högst rankade spelaren efter avhopp av världens fyra bästa spelare.

– Jag vet inte vem som inte skulle vilja vara med om en sådan här härlig tävling. Jag älskar att tävla och tävla på högsta nivå och det är det som OS handlar om, säger Rose.

Flera av storstjärnorna som dök upp – bland dem Bubba Watson och Sergio Garcia – har omfamnat OS-tanken och flera gånger tydligt betonat att det är deras bästa beslut någonsin att komma till Rio.

Det lovar gott för OS-golfen i framtiden.

Och kanske är Stenson sugen på det där guldet i Tokyo om fyra år.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset