Osama bin-Ladin gömde sig i ett hus i Abbottabad, Pakistan.
Osama bin-Ladin gömde sig i ett hus i Abbottabad, Pakistan.

17 år efter terrorattacken bryter nu Usama bin Ladins mamma Alia Ghanem tystnaden. I en intervju med The Guardian säger hon att henne son kastade bort sitt liv och att hon sa åt honom att hålla sig borta från extremistgrupper.

Den 11 september 2001 skedde något som skulle komma att förändra hela världen. Två flygplan störtar in i World Trade Center i New York.

De kommande åren präglades av kriget mot terrorn, al-Qaida och jakten på den ökände jihadisten Usama bin-Ladin. Först nu träder hans mamma fram och berättar om tiden i en intervju med The Guardian.

– Vi blev extremt upprörda. Jag ville aldrig att något av det här skulle hända. Varför kastade han bort sitt liv, säger hon till The Guardian.

LÄS MER: Uppgifter: Två svenskar ska ha mördats av IS

Saknar sin son

Alia Ghanem bor i Saudiarabien tillsammans med sin make Mohammed al-Attas och hennes två söner Ahmad och Hassan. Hon beskriver saknaden och sorgen över att ha förlorat sin son, på fler än ett sätt.

– Mitt liv var väldigt svårt för att han var så långt ifrån mig. Han var ett väldigt snällt barn och älskade mig mycket, säger hon till tidningen.

LÄS MER: Terrormisstänkt använde IS-symbol på sociala medier

Han blev hjärntvättad

Att pojken hon älskade skulle växa upp och bli en av de mest kända terroristerna i världen var otänkbart. Alia menar att det var först när Osama bin Ladin började på universitetet, där han studerade ekonomi, som han förändrades.

– Han var ett väldigt snällt barn tills han mötte personer som hjärntvättade honom när han var i 20 års-åldern. Du kan kalla det för en sekt. Jag sa alltid åt honom att hålla sig borta från dem. Han erkände aldrig vad han sysslade med för mig, för att han älskade mig, säger hon till The Guardian.

LÄS MER: Ytterligare en terrormisstänkt har kopplats till IS-sympatisörer

Skäms över det som hände

Usama bin Ladins två bröder, Ahmad och Hassan, berättar att de visste att deras bror låg bakom attentatet i New York.

– Det var en konstig känsla. Vi visste från början att det var han. Från den yngsta till den äldsta, vi skämdes över honom, berättar Ahmad för tidningen.

Bin-Ladin-familjen är än i dag en av Saudiarabiens rikaste och mest inflytelserika familjer.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset