Oscar Thulin, 6, visste vad han skulle göra när pappa Rikard Thulin föll medvetslös till marken.
Oscar Thulin, 6, visste vad han skulle göra när pappa Rikard Thulin föll medvetslös till marken.

När pappa Rikard plötsligt föll medvetslös till marken visste Oscar Thulin, 6, exakt vad han skulle göra. ”Jag tog mobilen och ringde till mamma. Mamma ringde ambulansen”, berättar 6-åringen.

Det var en kväll i februari som Rikard Thulin och sonen Oscar, 6, i Helsingborg, var på väg hem efter att ha hälsat på hemma hos en granne, vilket Helsingborgs Dagblad var först med att skriva om.

– Vi småsprang lite och plötsligt blev jag medvetslös och föll till marken, säger Rickard Thulin till Metro.

Oscar förstod direkt att det var någonting allvarligt som hänt så han tog upp sin pappas mobiltelefon och knappade in kodlåset som han lärt sig av föräldrarna.

– Jag tog mobilen och ringde till mamma. Mamma ringde ambulansen, berättar Oscar.

Han säger att han var rädd.

– Jag trodde att han skulle dö.

När ambulansen kom till platsen stod Oscar och vinkade så att de skulle se var Rikard låg någonstans. Rikard själv var medvetslös och vaknade inte upp igen förrän på sjukhuset. Då fick han veta att han hade drabbats av en stroke. I dag mår han bra, men är förlamad på ena sidan och går med kryckor.

– Men jag tränar och blir bättre och bättre för varje dag. I och med den snabba insatsen har jag klarat mig väldigt bra. Varje minut var livsviktig.

Hemma har de tränat på hur man ska göra om en olycka inträffar, vilket gjorde att Oscar visste hur han skulle göra för att öppna telefonen och ringa efter hjälp.

– Det räddade mitt liv i alla fall, säger Rikard.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset