Ostron rockefeller är en slags sydstatsversion av den franska klassikern ört och vitlöksgratinerade sniglar.
Ostron rockefeller är en slags sydstatsversion av den franska klassikern ört och vitlöksgratinerade sniglar.

Ostron är i säsong just nu. Utöver att vara svårslaget gott är ostron också bra för haven och nyttiga för oss – triss i matglädje! Jonas Cramby visar vägen till den mest mytomspunna ostronrätten av alla när han härmar det hemliga receptet till ostron Rockefeller.

Ostron är inte bara gott, nyttigt och bra för vår havsmiljö – de är också i säsong just nu. Gastronomi för lata! Med bara en tesked migonette eller en skvätt citron och en droppe hot sauce är det inte mycket svårare att förbereda ett fat ostron till gästerna än att öppna paket chips. Men man måste inte alltid äta ostron råa.

Ostron Rockefeller är de tillagade ostronens Cadillac och ursprungligen uppfanns rätten på Restaurang Antoines i New Orleans som en slags sydstatsversion av den franska finrätten escargot – ört- och vitlöksgratinerade sniglar. Originalreceptet från Antoines är fortfarande hemligt men så här brukar jag göra.

LÄS MER: Mackornas svar på en supergrupp – så gör du en patty melt

Ingredienser, 4 personer

8–12 lite större ostron

2 vitlöksklyftor

1 knippa färsk spenat

2 salladslökar

100 gram smör

0.5 tsk malda fänkålsfrön

2 msk Pernod eller absinth

1 tsk tabasco

6 saltinerkex, smulade

grovsalt

Gör så här

Låt smöret bli mjuk i rumstemperatur. Mixa vitlök, spenat, salladslök fint och rör ut i smöret tillsammans med fänkålsfrö, Pernod och tabasco. Lägg på en kryddsmörklick på de öppnade ostronen och strö över lite av de smulade saltinerkexen. Är ni osäkra på hur man öppnar ostron, kolla youtube!

Lägg i en form fylld med grovsalt i en maxad ugn. Ostronen är färdiga precis när de fått färg och börjar bubbla.

Servera med ett gott rostat bröd att dippa i vitlökssmörsåsen samt kanske en klassisk New Orleans-cocktail som till exempel en Sazerac. Glöm inte sopsortera alla skal och rester.

LÄS MER: Fråga Cramby: Vilket är världens mest underskattade kök?

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset