Många av julresenärerna vill komma iväg på samma dagar i år och bokningstrycket är högt. Arkivbild.
Många av julresenärerna vill komma iväg på samma dagar i år och bokningstrycket är högt. Arkivbild.

De få röda dagar i år gör att många julfirare vill komma iväg på samma dag.Det är stor efterfrågan på resorna i jul och hos SJ är flera sträckor fullbokade.

– Rent generellt är det högre tryck på bokningen i år än de senaste åren och det blev fullbokat snabbare. Eftersom helgdagarna inte infaller på vardagar i år har vi också uppmanat kunderna att vara ute i god tid, säger Annie Edwards, presskommunikatör på SJ.

Den största kundgruppen är stockholmare som reser ut i landet för att fira jul.

Kopplar på extravagnar

För att möta efterfrågan har SJ kopplat på extravagnar på vissa nattåg och dagtåg men det går bara att göra på loktåg, inte snabbtåg. På sträckorna Stockholm–Jämtland och Stockholm–Sundsvall är det i princip slutsålt trots extravagnar, åtminstone för den som vill resa den 22 eller 23 december då efterfrågan är som störst.

På sträckan Stockholm–Malmö är i dagsläget 70 procent av stolarna bokade jämfört med 60 procent vid samma tid i fjol.

Även Swebus har märkt av en ökning av bokningarna inför jul, 16 procent fler har bokat sin julresa jämfört med samma tid i fjol. Att folk är oroliga för platsbrist den 23 december tros vara en av anledningarna till att resenärerna är ute tidigare än vanligt. Swebus har satt in 101 extra avgångar de dagar då trycket är som högst.

"Som en affärsvecka"

På SAS har det i år varit extra stor efterfrågan på resor till Norrland, där det är mer uppbokat än vanligt. I övrigt är bokningsläget ungefär som det brukar.

– Sen har vi också lite mer kapacitet i år än förra julen. Veckan blir mer som en vanlig affärsvecka eftersom julen ligger som den ligger, så vi räknar med att ha full trafik som en vanlig vecka ända fram till jul, säger Fredrik Henriksson, presschef för SAS i Sverige.

Inrikesflygbolaget BRA har ökat antalet avgångar med åtta procent jämfört med i fjol och säger att det fortfarande finns lediga biljetter på de flesta sträckorna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset