I onsdags slogs ett fyra år gammalt värmerekord i Uppsala.
I onsdags slogs ett fyra år gammalt värmerekord i Uppsala.

Att det har varit ovanligt varmt i maj är det nog inte många som undgått. Uppsala slog värmerekord i onsdags och över hela landet är det temperaturer som är “mycket över det normala”.

29,3 grader. Så varmt var det i Uppsala i onsdags. Så varmt har det aldrig tidigare varit i Uppsala under maj månad. Enligt Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI, beror den ovanligt höga majvärmen på en rad väderförhållanden.

– Det har varit en fördelning av låg- och högtryck över hela Europa som har lett till att det blivit väldigt varmt i Sverige. Sen har det kommit in väldigt varm luft från nordligaste Afrika som gjort det ännu varmare, säger hon.

LÄS MER: Här är sommarens bästa festivaler 2018

Den varmaste majdagen sedan mätningarna startade i Sverige var 1892 då det var 32,8 grader i både Kristianstad och Kalmar.

Att den ovanligt varma våren skulle ha någon påverkan på sommarvädret går inte att säga enligt Sofia Söderberg.

– Det är redan sommar i nästan hela Sverige enligt den meteorologiska definitionen. Men vårvädret påverkar inte nödvändigtvis semestermånaderna. Det kan fortfarande bli varmt, säger hon.

LÄS MER: Fem tips som får barnen att röra på sig i sommar

Enligt henne går det inte heller att säga om vårvärmen beror på klimatförändringar eller bara att väderförhållandena har varit perfekta för att göra det varmt i Sverige.

Vädret i veckan:

Stockholm:

Det varma vädret forsätter. Mellan 22 och 23 grader och sol i veckan. Runt 25 grader varmt i helgen. Inget regn i prognosen.

Malmö:

Även i Malmö blir det varmt, soligt och torrt. 22 till 23 grader och sol i veckan. Runt 25 grader i veckan.

Göteborg:

Under veckan blir vädret liknade som i Malmö och Stockholm. Över 25 grader och sol i helgen.

Källa: Martin Hedberg, Vädercentralen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om sommar Väder