November har varigt ovanligt varm. Men från måndag och framåt väntas kallare väder, enligt SMHI.
November har varigt ovanligt varm. Men från måndag och framåt väntas kallare väder, enligt SMHI.

November månad fortsätter att vara ovanligt varm för årstiden. Den som vill njuta av milda höstpromenader får dock passa på nu i helgen. "Det är kallare väder på ingång, säger Max Lindberg Stoltz på SMHI.

November månad har varit grå och fuktig, men inte så kall. Faktum är att det varit varmare än vad som är normalt för årstiden i stora delar av landet.

– Medeltemperaturen under första halvan av november har legat på ett par grader över det normala i södra och mellersta delarna av landet. I norr har det varit 3-4 grader varmare än normalt, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI.

LÄS MER: Över 10 000 äldre är hemlösa – Adolf, 61: ”Det värsta är att det är kallt”

Men den som vill njuta av det milda vädret får passa på. Redan efter helgen kryper kylan ned över stora delar av Sverige. Götaland och Svealand kan vänta sig temperaturer på någon enstaka plusgrad från måndagen och veckan ut.

– Det väder vi sett fram till nu med 7-8 plusgrader försvinner och vi kommer från och med måndag att få mer normalt novemberväder. Nordlig vind drar ned kalluft över hela landet och nätterna blir kallare. Det kan med andra ord vara så att man behöver skrapa en ruta på sin bil på morgonen framöver, säger Max Lindberg Stoltz.

Snö väntas i fjälltrakterna, men landet södra delar får vänta på ett vitt landskap.

– Det kan komma lite blötsnö i södra Götaland framåt onsdagskvällen, men i övrigt ser det inte ut att vara någon större mängd nederbörd på gång, säger Lindberg Stoltz.

LÄS MER: Nästan hälften är hösttrötta – här är åtta sätt att få energi i mörkret

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset