Rolf Lassgård i "En man som heter Ove". Arkivbild.
Rolf Lassgård i "En man som heter Ove". Arkivbild.

Det blir biosuccén "En man som heter Ove" som får chansen att nomineras till en Oscar. – Jag måste säga att det känns lite rätt, säger huvudrollsinnehavaren Rolf Lassgård.

Hannes Holms "En man som heter Ove" är det svenska bidraget till 2016 års Oscarsnominering i kategorin för bästa icke engelskspråkiga film.

Nomineringen var inte något som Holm hade vågat hoppas på:

– Det är givetvis chockerande. Jag själv är inte van vi sådant här. Jag har oftast gjort filmer som kanske setts av många personer men jag är inte van vid filmtävlingssammanhang, säger Hannes Holm till TT.

Han kallar sig själv en "underdog" i sammanhanget och är minst sagt försiktig när han värderar filmens chans att ta sig vidare i nomineringsprocessen.

– I och med att jag är normalbegåvad och 53 år fyllda hade jag sett chanserna som otroligt mycket större om jag själv suttit med i juryn. Men så får man ju inte göra enligt reglerna. Jag är väldigt ödmjuk men jag tror den har en viss chans.

Framgångsfenomen

"En man som heter Ove" blev ett riktigt framgångsfenomen efter premiären i fjol, då den lyfte hela den svenska biostatistiken under 2016:s första halvår.

Hittills har den setts av 1,7 miljoner biobesökare och den 30 september går den upp på biograferna i USA.

Filmen om den självmordsbenägne Ove bygger på Fredrik Backmans bästsäljare från 2012. Den nominerades till sex Guldbaggar och vann två, då Rolf Lassgård kammade hem priset i kategorin bästa manliga huvudroll och Eva von Bahr och Love Larson vann för bästa mask/smink.

Rolf Lassgård säger till TT att dagens nominering är rolig, ärofull och hedrande. Och han tror allt kan hända i den fortsatta processen.

– Vi har tagit ett trappsteg här nu men det är ett jättekliv kvar. Det är jag fullt medveten om. Men de har att göra med en tjurig, envis jävel, så det kan hända mycket, säger Rolf Lassgård.

Fler svenska chanser

I år har även svenska Lisa Ohlin chans på en nominering genom att bli Danmarks bidrag i samma kategori. Hennes bioaktuella "Walk with me" är en av tre danska filmer som kandiderar om att bli landets bidrag.

I fjol var det Roy Anderssons "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron" som fick chansen att representera Sverige – den klarade sig dock inte genom nålsögat till en slutgiltig nominering och det blev ungerska "Son of Saul" som tog hem priset.

För att kunna komma i fråga för en nominering ska filmen ha haft svensk premiär mellan 1 oktober 2015 och 30 september 2016. Varje land har möjligheten att lansera en Oscarskandidat, och därefter vaskar en jury i filmakademin i Hollywood fram de fem nominerade bidragen.

De slutgiltiga nomineringarna till nästa års gala presenteras den 24 januari. Galan hålls den 26 februari.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset