Donald Trump får kritik för att han vill riva upp en lag om nätneutralitet från 2015.
Donald Trump får kritik för att han vill riva upp en lag om nätneutralitet från 2015.

Under torsdagen protesterade runt 200 företag, däribland jättar som Spotify och Facebook, mot en lagförändring som de befarar ska hota nätneutraliteten.

När du surfar in på en sajt använder sig företagen sig av vad som kan liknas vid trafikleder från internetleverantörer för att nå sina användare. Sedan några år tillbaka är det lag i USA på att internetleverantörerna ska leverera trafiken neutralt och inte påverka vilket innehåll abonnenten vill ta del av.

Men den här lagstiftningen vill nu den nya ledningen under president Trump riva upp, rapporterar bland annat Dagens Nyheter.

De över 200 protesterande företagen är nu oroliga för att internetleverantörerna inte ska vara tvugna att erbjuda samma villkor för alla. Företagen befarar att de då kan komma att gynna vissa företag som har råd att betala. Dessa företag skulle kunna få en slags gräddfiler med snabbare trafik.

– Leverantörerna kommer att kunna sätta upp vägtullar på informationens motorväg, säger Timothy Karr på organisationen Free Press till Dagens Nyheter.

LÄS MER: Bedrägeriexperten: Så ska du tänka på internet 

Internetleverantörerna skulle även kunna straffa företag som de ser som sina konkurrenter, befarar de protesterande företagen.

Det var för att bland annat just för att undvika snedvriden konkurrens som den förra presidenten Barack Obama uppmanade myndigheten FCC att lagstifta om nätneutralitet 2015.

De som nu är för att riva upp den lagstiftningen menar dock att farhågorna är obefogade. Det som har hänt är att ett fungerande regelverk övergivits på grund av hypotetiska problem, och lagförändringen har istället bidragit till att skrämma bort internetleverantörerna från att bygga ut bredband på landsbygden, menar de.

Sverige kommer inte att påverkas direkt av en eventuell lagförändring i USA. Inom EU finns det en robust lagstiftning till skydd för nätneutraliteten.

LÄS MER: Här får Trump nobben av presidentfrun

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset