Alexander Ovetjkin firar.
Alexander Ovetjkin firar.

Efter en tuff start i World Cup är Ryssland klart för semifinal.Nu väntar Kanada.– Det kommer så klart bli väldigt svårt men även väldigt roligt, säger den ryske storstjärnan Alexander Ovetjkin.

Alexander Ovetjkin rör inte en min. Han pratar tyst men bland alla frågor och svar slår han till slut fast att semifinalen mot Kanada i World Cup kommer att bli något extra.

– Jag tror det kommer att bli en rolig match, och jag är glad över att få vara en del av det här, säger han.

– Det här är en match mellan två lag som tillsammans har skapat fin historia.

I World Cup-sammanhang har lagen ställts mot varandra i två finaler; 1981 och 1987, där den senare är den klassiska matchserien som Kanada till slut vann med 2–1 i matcher.

"Stor möjlighet"

Den här gången är det semifinal som gäller.

Men det påverkar inte inställningen hos de ryska spelarna. Efter den tuffa starten på turneringen, 1–2-förlusten mot Tre Kronor, har laget blivit bättre för varje match som de har spelat och nu blickar Alexander Ovetjkin & Co fram emot mötet i Toronto natten till söndag, och sedan den eventuella finalserien i bästa av tre matcher.

– Om man vill vinna den här turneringen måste man vinna mot de bästa lagen, och det är så klart en stor utmaning att ställas mot Kanada. Men vi ska vara redo, säger målvakten Sergej Bobrovskij.

Vladimir Tarasenko:

– Det här är en av de allra största rivalitetsmatcherna i hockeyn. Vi spelade mot dem i Pittsburgh i en träningsmatch inför World Cup (2–3 efter förlängning), och det är ett riktigt bra lag. Vi måste verkligen vara redo, säger han.

– Vi måste spela för varandra, hålla ihop och vara starkt som lag.

Fiasko för Finland

Ryssland säkrade semifinalplatsen i och med 3–0-segern mot Finland. Efter den mållösa första perioden hittade Ryssland rätt tidigt i andra.

Efter 3.42 var det Alexander Ovetjkin som låg bakom Vladimir Tarasenkos 1–0. Stjärnan lurade elegant bort Sami Lepistö och med en nätt liten passning ordnade han öppet mål för kedjekamraten.

Kort därefter ökade Ivan Telegin på till 2–0 när han kyligt rundade målvakten Tuukka Rask och i sista perioden satte Jevgenij Malkin 3–0-målet.

Resultatet innebär att Ryssland slutade på andraplats bakom gruppettan Tre Kronor.

För Finland blev turneringen ett fiasko med tre raka förluster; 1–4 mot Nordamerika U23, 0–2 mot Sverige och 0–3 Ryssland.

Chris Young/The Canadian Press/AP/TT
Ryssland är klart för semifinal i World Cup, efter seger mot Finland med 3–0. Alexander Ovetjkin låg bakom ett av målen.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset