Anja Pärson.
Anja Pärson.

Anja Pärson är tillbaka som alpin expertkommentator i tv.Men någon ledarroll inom sporten har hon inte.– Jag har inte fått frågan, säger hon.

När alpinstjärnan slutade 2012 sade hon att det var färdigrest, att hon inte ville jobba med något som innebar resor. Det utesluter ett jobb som exempelvis alpin landslagstränare. Men en av de allra största åkare genom tiderna har inte ens fått någon fråga om något uppdrag inom sporten.

– Det är lite sorgligt att jag inte haft någon större roll. Jag tror att vi i Sverige är dåliga på att ta tillvara på våra idrottares erfarenheter, och att vi i alpinsporten varit dåliga på att rekrytera de som slutat åka för att bli tränare.

TT: Skulle du vilja bli tränare eller ledare?

– Jag vet inte, det beror på hur länge man blir borta, men jag skulle absolut tycka om att få frågan.

Startar tv-jobb i helgen

Helt utan uppdrag inom sporten är hon inte – äldsta dottern har börjat tävla och då är den förra alpinstjärnan med och stöttar klubben (Umeå) och tränarna och ger lite råd.

– Just nu putsar jag på pjäxor som föräldrar köpt till sina barn och som blivit lite för hårda och så, säger Pärson.

Anja Pärson har hållit sig kvar i alpin sporten genom att var expertkommentator i tv, i SVT och i Viasats OS-sändningar 2014. Men efter VM 2015 har hon inte haft något tv-uppdrag.

Till helgen är hon tillbaka, nu i tv-bolaget Discovery Networks Eurosportsändningar. Premiären sker i damåkarnas farttävlingar i Lake Louise i Kanada.

– Det känns jättekul. Jag får en lite ny roll då jag inte bara ska kommentera tävlingarna utan vara expert i studion. Och det är inspirerande, för jag vill utvecklas även i den här rollen.

Uppdragen för Eurosport blir lite sporadiska fram till OS i Pyeongchang om drygt ett år, där hon ska vara en av experterna under de alpina tävlingarna.

"Blev ett tomrum"

I övrigt har hon nyligen satt fart med att hålla föreläsningar.

– Jag har länge stretat emot, men jag höll ett föredrag häromdagen och tyckte att det var skitkul. Så nu är jag glad att jag valde det spåret.

Många elitidrottare har svårt att forma sitt liv efter den aktiva idrottskarriären. Anja Pärson tyckte inte att det var alldeles enkelt att inte längre ha ett inrutat tränings- och tävlingsliv.

– Det blev ett tomrum när man inte längre har samma rutiner som man haft sedan man var fem-sex år och inte längre några tydliga mål att jobba mot. Jag försöker att alltid att ha något att jobba mot, för det är jag van vid, det har jag gjort hela mitt liv.

– Jag tror att många letar efter känslan, som kan liknas vid en passion, som man har till sin idrott. Den kan bli svår att hitta i ett arbete.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset