Fira alla hjärtans dag med riktig champagne – och planera en resa dit där det riktiga bubblet produceras. Här lär man sig om hur drycken tillverkas, besöker vingårdar och testar förstås massor av champagne.

Det världsberömda mousserande vinet produceras i ett specifikt avgränsat 30 000 hektar stort område i Champagne-Ardenne-regionen i Frankrike, som sträcker sig över bergstrakterna i Reims. Den kalkrika jorden och klimatat i ger de optimala villkoren för att odla druvor som producerar ett suveränt bubbel.

Hoppa in i en hyrbil och ta dig runt området genom att följa skyltarna till ”Route Touristique du Champagne”.

Det är intressant att se var druvorna odlas men majoriteten av druvorna köps upp och görs till champagne hos stora producenter långt från själv vingårdarna.

Några champagnegårdar, inklusive Tattinger, Veuve Clicquot och Ruinart är belägna i regionens attraktiva huvudstad Reims. De flesta ligger dock i den mindre staden Epernay.

I denna stad finns 110 kilometer vinkällare som förvarar mer än 200 miljoner flaskor champagne. Ovan jord står majestätiska 1800-talsbyggnader, högkvarter för prestigemärken som Moët & Chandon och Perrier-Jouët, längs den eleganta Avenue de Champagne.

En av de största producenterna är Castellane, som gömmer nio kilometer vinkällare under sitt imponerande 66 meter höga torn. Castellane producerar mer än fyra miljoner flaskor om året och använder druvor från hela regionen. En rundtur i deras källare visar hela processen från jäsning till etikett. (www.castellane.com)

Om du är en riktig konnässör vill du säkert gräva lite djupare i ämnet, som en dj som letar efter sällsynta vinylskivor. I stället för att åka runt mellan små, lokala producenter kan du smaka på deras champagne på ett och samma ställe på C Comme Champagne, en bar i centrum av Epernay som specialiserat sig på att visa upp det bästa av familjeproducerad champagne. Läs mer på c-comme.fr

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset