På den här  ska de tävla igenom Indien När Sara Haugen och Fiona Pekkanen tar plats i Moon Thai Kitchens auto-rickshaw är det första gången de sitter i en. Om några månader ska de köra en genom Indien.
På den här ska de tävla igenom Indien När Sara Haugen och Fiona Pekkanen tar plats i Moon Thai Kitchens auto-rickshaw är det första gången de sitter i en. Om några månader ska de köra en genom Indien.

300 mil i en auto-rickshaw för att samla in pengar till vattenprojekt i Indien. Det ska Göteborgs-tjejejerna Sara Haugen och Fiona Pekkanen ge sig ut på i vinter. – Grejen är att man ska ha roligt medan man göra något bra, säger Sara Haugen

Indiska småvägar. En auto-rickshaw som knappast är byggd för uppgiften. En trafikmiljö som inte påminner så mycket om den svenska. Och en tävlingsarrangör som är tydlig med att deltagarna kör på egen risk.

Men det är inget som avskräcker göteborgstjejerna Sara Haugen, 24, och Fiona Pekkanen, 24.

– Det är kul och lite annorlunda, ingen vanlig backpackerresa. Sedan är det det här med välgörenheten, det blir man uppslukad av, säger Fiona Pekkanen.

Utmaningen är att samla in 1 000 pund medan de på två veckor kör en auto-rickshaw från Jaisalmer i nordvästra Indien till Cochin i södra. Exakt hur lång sträckan är, är oklart eftersom de själva väljer färdväg.

– Enligt Google Maps är det 250 mil närmaste vägen. Men då är det motorväg och det kommer ju inte vi köra. Det blir nog 300–350 mil, säger Fiona Pekkanen. 

Innan tävlingen startar får de en tre dagars utbildning, som ska innehålla allt de behöver veta om fordonet, från hur man kör det, till hur man reparerar det om – eller kanske när – olyckan är framme.

– Vi har fått rådet att fotografera motorn så att vi vet hur den ska se ut, säger Sara Haugen. 

– Och vi har silvertejp med oss, lägger Fiona Pekkanen.

Rickshaw Run India

 

• Startskottet. Går den
1 januari från Jaisalmer. Den tänkta målgången är den
14 januari i Cochin. Sara Haugen och Fiona Pekkanen från Göteborg reser till Indien redan i början av september för att resa runt under hösten.

• Pengarna. Det som samlas in skänks till Frank Water, en or ganisation som ordnar rent vatten till fattiga byar
i bland annat Indien.

• Info. Mer info om tävlingen  finns på www.theadventurists.com/the-adventures/rickshaw-run

• Följ själv. Följ Sara Haugens och Fiona Pekkanens resa på haugenandpekkanen.wordpress.com

• Skänk. Här kan du skänka  pengar till Sara Haugens och  Fiona Pekkanens insamling: www.justgiving.com/teams/chaotickarma

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset