För två år sedan kom 22-åriga Joana Miro till Sverige efter att ha flytt från krigets Syrien. På bara ett år lärde hon sig flytande svenska, och läser nu första året på apotekarprogrammet på Uppsala universitet.

Joana Miro är 22 år och bor i Västerås. Hon är uppvuxen i syriska Malkive, men kom att flytta med familjen till landets folkrikaste stad Aleppo för att studera kemi på Universitet. Men sedan tvingades Joana, hennes mor och hennes syster fly – till Sverige, någonting Svt Västmanland också rapporterat om.

 
– Vi gick till Turkiet där vi stannade i två månader, men sedan åkte vi med flygplan till Sverige. Där satt jag hemma i tre månader medan vi väntade på uppehållstillstånd, säger Joana till Metro.

► LÄS MER: De tar studenten efter fem år i Sverige – utan sina familjer

 
Efter det gick det snabbt. På bara ett år klarade hon av SFI, svenska 1,2,3, och svenska som andra språk. Enligt Joana handlade mycket om att hon pratade med främlingar hon stötte på på bussen.
 
– Jag försökte prata med folk på bussen. Främst med gamlingar, de pratade så mycket och hade ett väldigt klart rent språk.
 
Idag, två år efter att hon alänt i Sverige är Joana mitt uppe i den första terminen på apotekarprogrammet på Uppsalas universitet. 
 
– Jag valde apotekarprogrammet eftersom jag läste kemi i mitt hemland, och det är ganska nära till kemi. Och jag kom in, det känns fortfarande som en dröm.
 
Men drömmen är inte att jobba i ett apotek, utan på ett sjukhus.
 
– Jag vill forska, utveckla nya läkemedel. Helt enkelt veta vad alla sjukdomar beror på, säger Joana om framtiden.

► LÄS MER:  Så kan just du hjälpa till
 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset