Glitter, ett populärt inslag vid julpysslet, borde förbjudas helt, menar brittiska forskare.
Glitter, ett populärt inslag vid julpysslet, borde förbjudas helt, menar brittiska forskare.

Forskare i Storbritannien vill att glitter förbjuds helt. De färglada små plastbitarna tenderar nämligen att hamna i våra hav där de äts av fiskar, skriver Independent.

Så här i juletider gör glittret entré i många hem för att sätta en färgglad prägel på pyssel och klappar.

Men det finns en baksida med de skinande små plastbitarna. Forskare i Storbritannien larmar nu om att glittret förstör våra hav, skriver Independent.

Mikroplaster, plastpartiklar som är under fem millimeter långa, är nämligen en av de största miljöbovarna när det kommer till våra hav. Små djur äter upp plastbitarna, och äts sedan själva upp av större djur, vilket skapar ett förödande kretslopp, menar forskarna.

Men det är inte bara glitter i pysselform som ställer till med miljöproblem. Glitter i kosmetika är också en bov i sammanhanget.

Läs mer: Så ska vi pynta julen 2017

– Jag blev väldigt oroad där någon köpte dusch-gel till mina döttrar och det visade sig att fanns glitter i. Det där kommer försvinna ner i avloppet och förr eller senare sluta ute i miljön, säger professorn Richard Thompson, som studerat plastmängder i fisk som fångats i haven runt Storbritannien, till Independent.

Det mesta av glittret som finns där ute består av aluminium och PET-plast (polyetentereftalat). Material som riskerar att brytas ner till cancerframkallande kemikalier om de äts av djur och människor.

I Storbritannien kommer glitter som finns i smink och hygienprodukter att förbjudas som ett led i att försöka få bukt med mikroplaster. Däremot finns det ingen lag om att det större pysselglittret kommer förbjudas, även om det finns de som menar att det borde vara så.

– Allt glitter borde förbjudas helt, eftersom det är mikroplaster, säger Dr Trisia Farrelly, miljöantroprolog vid Massey University, till Independent.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset