På Ivö finns det idag cirka 137 bofasta personer. 
På Ivö finns det idag cirka 137 bofasta personer. 

På ön Ivö utanför Kristianstad bor det 137 personer, nu planeras ett asylboende för 2 000 personer på ön. Vilket kan komma att innebära mer än en tiodubbling av befolkningen.

På ön Ivö utanför Kristianstad bor det runt 137 personer.  På ön har det funnits en camping som varit till salu. Campingen har nu sålts och företaget som köpt den planerar att öppna ett asylboende för 2 000 personer. Något Kristianstad kommun reagerat starkt på, vilket Expressen skrev först om.

– Jag tycker en boende sa det bra, det lät som ett aprilskämt. Vi trodde knappt det var på allvar när vi fick höra det, säger Pierre Månsson (L), kommunalråd, till Metro.

För att ta sig till och från ön måste man ta en färja. Det finns inte heller någon matbutik på ön utan då får man åka till fastlandet. Pierre Månsson anser inte att ön har det som krävs för att ett boende ska passa just där. 

– Vi kommer göra allt vi kan för att stoppa detta. Det är här är inte bra för någon.

På ön har det tidigare funnits ett boende. Där man tog emot 24 ensamkommande flyktingbarn.

– Men socialförvaltningen bedömde att det var bökigt och svårt och det fick därför stänga ner.

►LÄS MER:  Det här är skillnaden mellan att vara nyanländ och asylsökande

Men det är inte bara omständigheterna kring infrastrukturen som Pierre Månsson ser som problematisk. Ivö är också ett så kallat Natur 2000-område, vilket innebär att man i området ska ta särskild hänsyn till naturen.

– När det är sommarsäsong så har man gäster där i 6-8 veckor och inte året om. Asylboendet blir en påfrestning på ön och det sliter på miljön.

Än är det planerade asylboendet bara i det första steget av processen. Enligt Michelle Bornestad, presskommunikatör på Migrationsverket, så har en överklagan gjorts och i väntan på dom kan Migrationsverket inte säga något om asylboendet. 

– Domstolen ska avgöra om ramavtalsupphandlingen gått rätt till och sen beroende på vad deras beslut blir så får vi se vad som händer.

Hon tillägger också att bara för att det står 2 000 platser i tilldelningsbeslutet så betyder det ingenting.

– Först måste vi göra en besiktning för att se om det är möjligt.

►LÄS MER:  Nej, det här är inte svenskt asylboende vs ålderdomshem

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset