Aperitifen landar på bordet framför mig. Jag befinner mig i den trevliga baren på Hotel Marktgasse i Zürichs gamla kvarter. Ett lätt regn faller över gatans kullerstenar utanför fönstret och jag uppskattar både den goda drinken och att vara inomhus just nu. I bakgrunden spelas Nat’ Cole, den perfekta bar- och loungemusiken.

För bara fyra timmar sedan landade jag på Zürich flygplats. Inom kort ska jag äta middag på hotellets, ska det visa sig, utmärkta restaurang Baltho Küche tillsammans med Olivier Gerber, hotellets direktör. Jag reser på uppdrag för den tidning du håller i handen och artikeln ska handla om den schweiziska reseaffischens historia. Totalt har jag mindre än 24 timmar på mig att intervjua, skriva, plåta … men också att njuta av så mycket Zürich jag bara hinner innan det är dags att ta tåget till flyget. Av erfarenhet vet jag hur mycket upplevelser man kan packa dygnet med när man är på resa.

Totalt har jag mindre än 24 timmar på mig att intervjua, skriva, plåta …

Olivier dyker upp och vi beger oss en halvtrappa ned till restaurangen. Under vårt middagssamtal kommer vi in på komprimerade resor och upplevelsetäta utlandsvistelser med hög densitet. Väldigt mycket roligt på kort tid, alltså. Visst, det är fantastiskt med fyra-fem veckors semester på raken och att få komma in i en andra andning. Men få upplevelser slår en välplanerad weekend-resa lite lagom off-season. Vi enas om att Zürich är ett utmärkt resmål, men Genève på hösten är inte fy skam. Eller Luzern, Bern, Lugano … om vi nu ska hålla oss till Schweiz. Gärna storstad och kultur på hösten alltså, men vandring och cykling är inte heller dumt. Eller skidåkning när säsongen drar igång.

Jag säger att några av mina bästa skidminnen kommer från intensiva weekend-resor till Alperna. Eller snarare under så kallade ”ovala helger”; flyg till Genève torsdag kväll, direkttåg till Verbier’s station,’ägg-lift’ sista biten till byn. Tidig uppgång fredag, skaffa liftkort, fixa skidor … Sedan fullt ös i backar, på barer, i restauranger för allt vad gore-tex-tygen håller. Åkning halva måndagen, liften ned, tåg i skidkläder till Genève. Flyg hem. Glad, uppfriskad och utmattad. Kan det bli bättre? Vi enas och höjer en skål. Utmärkt vin det här; Balavaud, Pinot Noir.

Ute har det slutat regna. Nu gäller det att njuta av Zürich, tiden är knapp.  John Bark

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset