Varierade arbetsdagar med stöttande kollegor är två skäl till att Martin von Essen trivs med sitt jobb på SOS Alarm.
Varierade arbetsdagar med stöttande kollegor är två skäl till att Martin von Essen trivs med sitt jobb på SOS Alarm.

Martin von Essen brukade känna att han inte gjorde någon nytta när han jobbade. Men det ändrades när han började på SOS Alarm. Nu har du också möjlighet att få jobba med att hjälpa andra människor.

Som regional produktionsledare har Martin von Essen koll på det mesta som händer på SOS-centralen i Östersund. Men inte bara i Östersund, utan också i hela norra regionen. I sitt arbete behöver han ha god överblick: arbetsuppgifterna kan innebära allt från att säkra att tekniken fungerar som det ska, att tillräckligt många operatörer arbetar just den dagen eller att ge en kollega stöttning i sitt arbete.

– Jag är van vid att hålla många saker igång och att jobba på SOS Alarm innebär att ingen dag är den andra lik. Men jag gillar det, det är något av det som är roligast med det här jobbet, säger Martin von Essen.

På SOS-centralen har han testat på de flesta yrken: 112-mottagare, ambulansdirigent, räddningsåtgörare och nu regional produktionsledare. Variationen av arbetsuppgifter och känslan av att kunna växa och utvecklas inom företaget tilltalar Martin.

– Att jobba på SOS Alarm är inte som något annat arbete. Jag har haft en rad olika jobb, men de har bara varat några korta perioder. Önskan om att jobba med att hjälpa andra människor växte fram och i dag vet jag att jag är på rätt ställe.

Som SOS-operatör får du stöd av kollegorna

Att jobba som SOS-operatör vid någon av SOS Alarms 15 SOS-centraler är tufft och utmanande, men för rätt person kan det också vara ett enormt givande arbete. Med en nationell mottagning av 112-samtal är du aldrig ensam och det kollegiala stödet är stort.

– Du brottas med händelser hela tiden. Tuffa händelser som kräver snabba beslut. Men du är inte ensam. Om jag har haft ett tufft samtal är det många som är där och stöttar, mina kollegor är som en familj, säger Martin.

Vem passar för jobbet som SOS-operatör?

– Du behöver vara professionell och empatisk. Kunna behålla lugnet men ändå gilla högt tempo och att det händer grejer. Tidigare hade jag en känsla av att inte göra någon nytta, i dag går jag och lägger mig och vet att jag har gjort skillnad i en annan människas liv, det är ganska häftigt.

Förmåner för dig som jobbar på SOS Alarm

SOS Alarm finns i 14 orter över hela Sverige. Huvudkontoret ligger i Stockholm. På uppdrag av staten ansvarar SOS Alarm för nödnumret 112 inom Sverige.

Du som jobbar på SOS Alarm får många förmåner:

• Till viss del möjlighet att påverka arbetstidsförläggningen.
• Kontinuerlig kompetensutveckling.
• Tjänstepension.
• Frivilliga gruppförsäkringar.
• Friskvårdsprogram där du exempelvis kan få bidrag till träningskort eller möjlighet till träning i anslutning till arbetsplatsen.

En av de populära tjänsterna på SOS Alarm är SOS-operatör. För att kunna bli det måste du uppfylla de här grundkriterierna:

• Svensk medborgare (dubbelt medborgarskap är okej om du inte har krigsplikt i det landet).
• Fem års arbetslivserfarenhet.
• Fullgjord gymnasieutbildning.
• Behärska svenska och engelska i tal och skrift.

HAR DU DET SOM KRÄVS? SE LEDIGA JOBB PÅ SOS ALARM

Artikeln är ett resultat av ett annonssamarbete och innehållet är sponsrat av annonsören. Den här artikeln är inte framtagen av Metros redaktion utan av vår kommersiella avdelning för Native Advertising.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset