Dags för final av ”På spåret” i SVT. Ladda gärna upp inför frågesporten med detta quiz från oss på Metro.

Resmål 1

Tio poäng

Vi lämnar land med våldsamma tronstrider, åtminstone dess namne, för grannkommun och tidigare bruksort. Här saknas järntron, men flera järnvägar sammanstrålar.

Åtta poäng

Både Sundbyberg och Skansen hittar du här, men av det gamla bruket finns bara rester kvar. Borrar tillverkas dock fortfarande på plats av globalt kartföretag.

Sex poäng

En konstnärskoloni i kommunen samlade målare som Olof Arborelius och Mauritz Lindström. Men det är ylande rockstjärnor som nått störst framgångar på den internationella scenen.

Fyra poäng

Författarna Mats Strandberg och Lennart Hellsing är båda födda på orten där Vänsterpartiet länge samlade över 50 procent av rösterna. Men i senaste valet tog Socialdemokraterna över styret.

Två poäng

Om du känner dig nedslagen i Bergslagen så kan du kanske muntras upp av en riktigt fager stad.

Vill du se rätt svar? (markera den osynliga texten nedan att läsa svaret): Fagersta. Resan gick från Västerås till Fagersta, som fått sitt namn av att det är just en så grann kommun. Sundbyberg och Skansen är stadsdelar och Atlas Copco tillverkar borrar här. Howlin’ Pelle och bandet The Hives började spela sin garagerock här.

Resmål 2

Tio poäng

Vi lämnar berusande knutpunkt och reser mot multinationell kuststad. Ett av regionens mest älskade livsmedel har beröringspunkter med Wallanders hemstad.

Åtta poäng

Ett av decembers mest kända helgon finns i denna nya stad, som samtidigt är en av världens äldsta. Hur går det ihop egentligen?

Sex poäng

När drottningen var på besök tvingades hon äta landets flagga. Hon fick dessutom ge sitt namn till maträtten. Landets längsta motorväg förbinder vår stad med möbel- och modemecka i norr.

Fyra poäng

Guds hand välsignade Argentina med mästartitel, men även den här staden. Här existerar maffian som kallas camorra, trots kampanjen att sätta stopp för den.

Två poäng

Trots att vulkanpizzan uppfanns i Piteå har den dubbla kopplingar till vår stad, som ligger bara en mil från Vesuvius och allmänt anses vara pizzans hemstad.

Vill du se rätt svar? (markera den osynliga texten nedan att läsa svaret): Neapel. Resan gick från Rom till Neapel, eller ”Neapolis” (Ny stad), som tillhört bland annat Spanien och Österrike. Santa Lucia är en berömd stadsdel och drottning Margherita av Savoy heter likadant som pizzan hon bjöds på här, färgad som landets flagga i rött (tomat), grönt (basilika) och vitt (mozzarella).

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Tv På spåret