Mormor och farmor hade samma namn. De hette båda Sofia som betyder visdom på grekiska. De bar namnet med värdighet. Starka kvinnor som överlevde två krig, exil, diktaturer, som förlorade barn. De talade två språk men kunde inte skriva eller läsa på något av dem.

Min farmor brukade sitta på Rinkeby torg och låtsasläsa en tidning. Förbipasserande retade henne för att hon höll tidningen upp och ner. Sofiorna fick mig tidigt att inse vikten av bildning. ”Skaffa dig ett papper och bli fri” sa de lakoniskt och syftade på examen.

I dag ägnar jag mycket av min tid åt skolfrågor och att arbeta för läxhjälp i förorterna genom stiftelsen Läxhjälpen. Skolan borde vara som en studsmatta för alla barn. Ge alla elever, oavsett etnisk, social eller ekonomisk bakgrund, samma förutsättningar. Rusta barnen med bildningens vingar så att de kan flyga fritt.

Nu har utbildningsminister Jan Björklund lovat satsa 2,6 miljarder på matematikundervisningen som blivit vår sämsta gren i internationella jämförelser. Det finns också en ökad mobilisering för att lärare äntligen ska få en löneökning. Inte en dag för tidigt med tanke på att de fostrar framtiden.

Samtidigt som dessa nyheter anländer blir svensk skola alltmer ojämlik. Skillnaderna ökar mellan olika bostadsområden, mellan fattiga och rika, mellan storstad och landsort. Det fria skolvalet och friskolereformen har skapat ett samhälle som vässar elitens vapen och avväpnar underklassen. En växande "vi och dom" -känsla som sås redan i tidig skolålder och bäddar för segregation på alla plan.

Men när jag lyfter blicken läser jag att Unescos senaste statistik visar att det finns 739 miljoner analfabeter i världen. Majoriteten av dem är kvinnor och flickor som aldrig kan läsa om sina mänskliga rättigheter och finna vägar ut från förtryck och fattigdom.
Nästan 67 miljoner barn går inte alls i skolan just nu. Det är människor som är fängslade i analfabetismens återvändsgränd. Ytterligare ett vi och dom att ta i beaktande när det nu äntligen satsas på den svenska skolan.

+ Gunilla Röör – en genialisk skådespelare som trollbinder med sin två timmar långa monolog på Stadsteatern.

Hundbajs på gatorna. Hundägare plocka upp efter era fyrbenta vänner.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset