I en video som nu visats över en halv miljon gånger förklarar den kanadensiska högerpolitikern Lauren Southern varför hon inte kallar sig feminist. ”Feminister bryr sig inte om jämställdhet”, säger hon i den virala videon.

När Lauren Southern la ut en bild där hon höll upp en skylt med texten ”Jag behöver inte feminism – för jag tror inte att ojämställdhet berättigar herravälde” uppmärksammades hon av tusentals människor och även flera tidningar.

Skylten, där Lauren ville signalera att feminister enligt henne bara bryr sig om kvinnor, mötte väntat stark kritik från feministiskt håll som menade att hon missförstår vad feminism handlar om.

Som ett svar på kritiken har Lauren nu gjort en video som kommit att visas över en halv miljon gånger. I den utvecklar hon sina tankar.

”Om feminister är för jämställdhet, varför pratar de inte lika mycket om båda könens problem?”, säger Lauren i videon och räknar upp statistik som visar på hur många män som våldtas i fängelser och begår självmord varje år. Med statistiken vill Lauren visa att feminister enligt henne inte alls bryr sig om jämställdhet, utan bara vill gynna kvinnor på mäns bekostnad.

Kritiken har inte låtit vänta på sig. Bland annat skrev geografiforskaren Jenna Christian på Penn State university ett långt blogginlägg där hon punkt för punkt bemötte Lauren Southerns argument, med stöd av en över trettio böcker lång referenslista. "Jag vill prata om missinformationen du ger i videon: missinformation om feministisk aktivism och forskning och missinformation om våld i nära relationer och våldtäkter.", skriver hon i inledningen till blogginlägget.

Lauren Southern är politiker för Kanadas libertarianska parti, som bland annat vill göra det lättare att äga vapen, avskaffa Kanadas statliga sjukvårdssystem och göra prostitution lagligt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset