Sommaren är här och det är dags att upptäcka Sverige. Och i nationen som ofta benämns som ”vårt avlånga land” har föga överraskande hyrbilen blivit vår näst bäste vän efter hunden. Men vad ska man tänka på när man hyr sin bil?

Det dyker upp allt fler alternativ för den som inte behöver bil på daglig basis. Bilpoolerna blir populärare för varje dag som går och poppar ständigt upp i nya former. Men ett koncept som funnits länge och fortsätter bli allt populärare bland privatpersoner är biluthyrningen. Festivaler, sommarstugor, road trips och hemvändarresor – när sommarens semesterveckor ska proppas fulla av aktiviteter hyr vi fler bilar än någon annan tid på året.

– Privatpersoner hyr främst under helger och lov. Vi ser ett tydligt samband mellan skollovens veckor och när vi hyr ut flest bilar. Sommaren är branschens högsäsong då många svenskar och inkommande turister vill upptäcka Sverige med bil, säger Anders Ternell på Hertz biluthyrning.

Anders Ternell menar också att en förändrad syn på bilägande bidrar till ökningen.

– De senaste tio årens tillväxt beror främst på att privatpersoner hyr allt mer. Det beror sannolikt på att vi dels reser mer och dels på att synen på bilägande har ändrats i vissa kundgrupper, till exempel på grund av trängselskatter och dyrare boendeparkeringar, säger han.

Har du något tips till de som tänker hyra bil i sommar?

– Något som är bra att påminna om är att du måste ha tillräckligt mycket pengar eller kredit på kortet du betalar med. Det då vi och de flesta andra biluthyrningsföretag tar en depositionsavgift när du hyr bilen. Summan varierar beroende på bilgrupp och land och kan vara relativt hög i vissa länder. Och ska du hyra i ett annat land, se till att kortet är öppet för köp utomlands. Det ändrar du enklast via din internetbank.

Sex saker att tänka på när du hyr bil:

1. En försäkring ingår alltid när du hyr bil, men skulle olyckan vara framme åker du på en hög självrisk. Därför erbjuder bolagen en självriskeliminering vilket ökar kostnaden markant men kan vara skönt för dig som inte vill oroa dig. I vissa fall kan självriskelimineringen ingå vid köp med ditt bankkort, kolla upp vad som gäller med ditt kort för att undvika onödiga utgifter.

2. Bilen du hyr får oftast bara du köra. Är ni flera som ska köra bilen under hyrperioden måste vanligtvis de som kommer att sitta bakom ratten visa upp sitt körkort på uthyrningsstationen när bilen hämtas ut.

3. Vänta inte med att boka din bil. De flesta firmorna erbjuder bättre priser om du är ute i god tid, inte minst inför sommaren då det vanligtvis finns sommarkampanjer som är bra för plånboken.

4. Nyss fyllda 18 med ett körkort bläcket knappt torkat på? Inför biluthyrarnas lag är vi inte lika och chansen att du får hyra bil är minimal. Oftast kräver uthyraren att du är minst 21 år gammal och har haft ditt körkort i åtminstone ett år. Är du under 25 är hyreskostnaden och självrisken vanligtvis högre.

5. Gå igenom bilens skick noggrant, både vid uthämtning och inlämning. Kolla skador på lacken, stenskott på rutorna och andra eventuella skavanker så att de är nedkritade i avtalet. Du vill inte betala för någon annans olycka.

6. Ha koll på tanken! Se till att du lämnar biluthyrningen med full tank, men framför allt att du lämnar tillbaka den bränslefylld. Fattas några liter när du kör tillbaka bilen till uthyrningen kan det bli en tråkig och onödig extrakostnad.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset