En skärmdumpad Facebookanvändare vid namn "Hassan Krizkopirla" sprids på främlingsfientliga Facebooksidor. Men det finns ingen i Sverige med det namnet – och de enda Googleträffarna på "Krizkopirla" kommer från den bilden.

Det är val om några veckor, och nu börjar den politiska debatten på nätet intensifieras. Och spelet är inte alltid renhårigt. Redan i våras såg vi såväl vänsterpartisten Rossana Dinamarca som kristdemokraterna i Hudiksvall drabbas, i och så sent som i mitten av augusti hängdes flera privatpersoner ut i fejkade nyhetsartiklar med politiska förtecken.

Nu har ett nytt fall fått spridning på flera sidor på Facebook. Bland annat en privatperson och en sida med namnet Politiskt Inkorrekt, samma namn som bloggen Avpixlats numera nedlagda föregångare hade, har publicerat skärmdumpen ovan. Den påstås föreställa en invandrad person, som skriver hotfullt om Sverige.

"INVANDRARE är här för att TA ÖVER landet", skriver personen med namnet Hassan Krizkopirla i skärmdumpen. Den har fått sammanlagt över 800 delningar, och delats med kommentarer som inte sällan gränsar till det hatiska och rasistiska. ”Jag säger bara ett skott i pannan på dom som röstar för invandring”, skriver en. ”Våra självinbjudna gäster visar sitt rätta ansikte", menar en annan. 

Den tycks i sin spridning också ha gjort politiskt intryck på de som delar vidare den. ”Kanske ska rösta SD iaf!”, skriver en person.

Men Hassan Krizkopirlas Facebookprofil är nu raderad, och ingen person med hans namn står att finna i folkbokföring eller på nätet. Inte ens hans efternamn går att hitta på andra platser än i direkt koppling till denna skärmdump, oavsett vilka stavningar vi försöker. Vem som i själva verket ligger bakom kontot är alltså omöjligt att säga – texten kan lika gärna vara propaganda.

Bilden som används, där ett flertal personer bränner en svensk flagga, har tolkats av flera som föreställande invandrare i Sverige. Men i själva verket är den tagen i Bangladesh 2010, och föreställer protester mot konstnären Lars Vilks teckningar av profeten Muhammed.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset