Terrorexperten Magnus Ranstorp var redan från början skeptisk till uppgiften om att IS skulle ligga bakom branddådet i Malmö. Arkivbild.
Terrorexperten Magnus Ranstorp var redan från början skeptisk till uppgiften om att IS skulle ligga bakom branddådet i Malmö. Arkivbild.

Polisen i Malmö och Säpo avvisar påståendet att terrorgruppen IS skulle ligga bakom ett branddåd i Malmö förra veckan. IS brukar ta på sig dåd som inte alls kan knytas till organisationen.

Enligt senaste numret av IS-tidskriften al-Naba utfördes branddådet av en "krigare från kalifatet", uppger flera medier. Lokalen beskrivs som ett centrum för "otrogna", i vissa sunnimuslimska kretsar ett nedlåtande uttryck för shiamuslimer.

– Det finns inga indikationer på en sådan inblandning. IS har en propagandaapparat som gärna och ofta tar på sig händelser runt om i världen. På så sätt är brandattentatet i Malmö inget som sticker ut, säger polistalesmannen Lars Förstell till TT.

Branden inträffade i den muslimska kulturföreningen Aldorrs lokal i Malmö tidigt på morgonen den 11 oktober. Fastigheten rökskadades men ingen människa kom till skada.

Bensinbomber

Två bensinbomber hade kastats in i lokalen genom ett fönster. Polisen utreder händelsen som misstänkt mordbrand.

Yaser Mashkour är talesperson för Aldorr. Han bekräftar för TT att en majoritet av föreningens medlemmar är shiamuslimer men säger att verksamheten inte främst är religiös.

– Lokalen är ingen bönelokal, som sagts, utan en vanlig föreningslokal. Men efter branden har vi inte kunnat bedriva någon verksamhet alls.

Mashkour vill ogärna kommentera påståendet om IS inblandning i dådet.

– Men om det är sant är det mycket allvarligt och öppnar för nya dimensioner i hela det svenska samhället. Under alla förhållanden kommer vi att vara försiktigare i fortsättningen och vara på vår vakt.

"Nypa salt"

Dådet utfördes "på uppmaning av ledaren al-Adnani", skriver al-Naba, syftande på IS-talespersonen Abu Muhammad al-Adnani som uppmanat till terrordåd mot västvärlden.

Terrorexperten Magnus Ranstorp sade redan från början att man borde ta uppgiften om IS medverkan i Malmö med en nypa salt.

– De brukar ta på sig terrordåd som de inte har något med att göra, säger han till SVT Nyheter Skåne.

– Men det är intressant att de nämner branden, att det har nått fram till IS inre tidskrift i ett läge där de är ganska trängda och att de publicerar det här rätt snabbt.

Terrorforskaren Hans Brun vid King's college i London säger till SvD att artikeln är anmärkningsvärd.

– Frågan är hur de har fått tillgång till den här informationen.Som jag ser det har antingen någon tipsat dem om händelsen eller så har de haft kontakt med personen eller personerna som har gjort det, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset