Påve Franciskus bryter traditioner. Nu har han skrivit om riktlinjerna för en viktig katolsk rit. Skärtorsdagens fottvagning ska från och med nu även inkludera kvinnor och flickor.

All over press/Montage

Påven satte sin egen prägel på traditionen och har även tidigare tvättat fötterna på kvinnliga fångar. 

Påve Franciskus har deklarerat att kvinnor och flickor bör ingå i fottvagningscermonier på Skärtorsdagen under påsk. Vatikanen meddelade förändringen på torsdagen, enligt ett offentliggörande från Vatikanen.

Den nya bestämmelsen kommer nu att bli en del av det Romerska missalet, boken som bland annat innehåller anvisningar för riter och ceremonier, så kallade liturgiska anvisningar.

►LÄS MER: Påven hyllar flyktinghjälpare

Enligt det tidigare missalet fick endast män delta i fottvagningen, som symboliserar Jesu tvättning av lärjungarnas fötter vid den Sista måltiden. Men i ett brev skrivet den 20 december offentliggjord av Vatikanen i dag förklarar Påven att inkluderandet av kvinnor i riten uttryckerJesus gränslösa kärlek.

”Efter noga övervägande har jag beslutat att göra ändringar i det Romerska missalet. (…) Från och med nu får kyrkans pastorer välja vilka som ska ingå i riten bland alla sina medlemmar av Guds folk” skriver han i brevet.

Redan tidigare har Franciskus tvättat fötter på fångar och kvinnor, någonting som retat upp konservativa katoliker.

►LÄS MER:  Svenska Sunita, 25, tog en selfie med påven

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset