Under torsdagen höll påven Franciskus en mässa tillsammans med asylsökande i ett flyktingläger utanför Rom. Påven tvättade och kysste fötterna på muslimska kristna och hinduiska flyktingar och utropade dem som barn av samma gud.

l'Osservatore Romano/AP
l'Osservatore Romano/AP
l'Osservatore Romano/AP
l'Osservatore Romano/AP

Strax före klockan 8 under tisdagen detonerade två sprängladdningar i avgångshallen på Zaventemflygplatsen i Bryssel. Mindre än en timme senare exploderade sprängladdningar även vid tunnelbanestation Maelbeek. Totalt 34 personer avled i de två attackerna.

Under torsdagen deltog Påven Franciskus i en mässa tillsammans med asylsökande i ett flyktingläger utanför Rom där han kommenterade händelserna. Påven dömde ut händelserna som "deklaration om krig" utförd av blodtörstiga människor.

► LÄS MER: Påven har skaffat Instagram – här är hans första inlägg
 

Under mässan utförde påven den ritual om fottvätt som Jesus sägs ha utförd på sina lärjungar innan han korsfästes. De asylsökande som deltog i mässan fick sina fötter tvättade och kyssta av påven som böjde sig ned för varje person. Flera av flyktingarna grät när påven utförde ritualen.

 Påven kontrasterade den gesten med händelserna i Bryssel.

– Vi har olika kulturer och religioner, men vi är bröder och vill leva i fred, sa han enligt Washington Post.

När påven kom till platsen möttes han av ett plakat som löd "Välkommen", skrivet i flera språk. De flesta asylsökande vid lägret deltog inte i ritualen, men de som deltog fick alla personliga hälsningar från påven. De som deltog var muslimer, hinduer, och kristna.

– Alla vi tillsammans: muslimer, hinduer, katoliker, kopter, evangeliker är barn av samma gud. Vi vill leva i fred, integrerat, ska påven ha sagt.

Traditionellt har fotvättningsceremonin bara utförts på män, men Franciskus kom i januari att ändra reglerna så att även kvinnor och barn kan delta.

► LÄS MER: Påven: Förbjud dödsstraff globalt

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset