Påven Franciskus anländer till det ekumeniska evenemanget i Malmö Arena.
Påven Franciskus anländer till det ekumeniska evenemanget i Malmö Arena.

Under högtidliga former har lutheraner och katoliker hållit en unik gudstjänst i Lunds domkyrka för att enas och ett ekumeniskt evenemang i Malmö.– Nu har vi möjlighet att reparera en avgörande etapp av vår historia, sade påve Franciscus om splittringen.

Den röda matten rullades ut och statminister Stefan Löfven mötte på Malmö Airport när en påve för första gången på 27 år beträdde svensk mark.

När påven senare på eftermiddagen anlände till Lund, först för ett möte med kungaparet och sedan för en ekumenisk gudstjänst i domkyrkan, behandlades han näst intill som en rockstjärna – väntande människor skrek rakt ut när de fick syn på honom.

Syftet med gudstjänsten var bland annat att erkänna den skada som katoliker och protestanter åsamkat varandra. I århundraden torterade och dödade européerna varandra i religionens namn.

– Det glömmer man ofta bort, att 1617 infördes dödsstraffet för katoliker i Sverige, så det är också ett 400-årsminne som hänger där i bakgrunden, säger Anders Arborelius, biskop i Stockholms katolska stift.

"Inte resignera"

Under gudstjänsten – som hölls på svenska, engelska, tyska och spanska – talades det mycket om det som förenar lutheraner och katoliker.

– Vi får inte resignera inför oenigheten och avståndet som kyrkosplittringen har skapat mellan oss. Nu har vi möjlighet att reparera en avgörande etapp av vår historia, att övervinna motsättningar och missförstånd som ofta har hindrat oss från att förstå varandra, sade påven på sitt modersmål spanska, med tydlig argentinsk accent.

Att påven valt att komma just till Lund för att uppmärksamma 500-årsminnet av reformationen – avknoppningen från den romersk-katolska kyrkan – beror på att Lutherska världsförbundet bildades just i Lund för snart 70 år sedan. Men staden har också en tusenårig historia för både lutheraner och katoliker.

Nu träffades man för att lägga de gamla konflikterna bakom sig och för att gå vidare i samförstånd och dialog. I domkyrkan undertecknade påve Franciskus och Lutherska världsförbundets Munib Younan fem åtaganden, så kallade ekumeniska imperativ, som talar om bland annat enhet och öppenhet och om att man ska vittna tillsammans om gud "genom tjänst i världen och för medmänniskan".

"Påbörjat vandingen"

När de båda ledarna omfamnade varandra efter undertecknandet ställde sig åhörarna upp och applåderade och vissa jublade till och med.

I sitt tal uttryckte påven det så här:

– Vi katoliker och lutheraner har påbörjat vandringen tillsammans på försoningens väg.

Efter gudstjänsten anslöt påven till ett ekumeniskt evenemang på Malmö Arena. Där talade fyra inbjudna gäster om flyktingkrisen samt om våldet, klimatförändringarna och barns och kvinnors situation i olika delar av världen.

– Efter att ha lyssnat på dessa modiga personer, vars berättelser får oss att tänka på hur vi själva lever och hur vi reagerar inför de behov som finns runt omkring oss, vill jag tacka alla regeringar som hjälper flyktingar, de förskjutna och de som söker asyl. Allt som görs för dessa personer som behöver skydd är tecken på solidaritet och erkänner deras värdighet, sade påven.

"Kraft av hopp"

Också Löfven talade i arenan:

– När tillräckligt många kräver fred, kan det skapas fred. Låt oss lova varandra att vara den kraften. En kraft av hopp, sade han till höga applåder.

Vid en presskonferens efter evenemanget kom synen på homosexualitet upp.

– Som kyrka har vi haft en tradition att fördöma sexualitet på grund av olika intressen. Det har inte varit så fruktbart, sade Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén och tillade att exempelvis girighet får större konsekvenser än sexuella frågor.

"Inte bli störd"

Kardinal Kurt Koch, prefekt för Påvliga rådet för främjandet av kristen enhet, efterlyser en bättre dialog och förståelse mellan kyrkorna när det gäller familj, äktenskap och genus.

– Vi måste ta utmaningen att även ta upp etiska frågor.

Natten ska påven tillbringa på ett forskningscenter med katolsk anknytning i byn Igelösa, norr om Lund. Där pratade TT på morgonen med bybon Renzo Grandi – italienare och katolik men inte särskilt imponerad av påvebesöket.

– Så klart är det roligt och det glädjer många människor, men när man är gammal vill man inte bli störd i sina rutiner.

Emil Langvad/TT
Påven Franciskus talar vid det ekumeniska evenemanget i Malmö Arena.
Emil Langvad/TT
Påven Franciskus lyssnar när statsminister Stefan Löfven talar vid det ekumeniska eventet i Malmö Arena.
Drago Prvulovic/TT
Påven tryckte de församlades händer.
Emil Langvad/TT
För första gången på 27 år går en påve runt på svensk mark.
Jonas Ekströmer/TT
Biskopen Anders Arborelius, till vänster, och ärkebiskop Antje Jackelén, i mitten under mässan i Lunds domkyrka.
Jonas Ekströmer/TT
Påve Franciskus under den ekumeniska mässan i Lunds domkyrka.
Jonas Ekströmer/TT
Påve Franciskus tillsammans med det svenska kungaparet utanför domkyrkan i Lund.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset