Fick Trump verkligen flest personröster? 
Fick Trump verkligen flest personröster? 

Stöttar påven Donald Trump? Är Indiens premiärminister kriminell? Det är några av påståendena som har cirkulerat på nätet och rankats högt upp i Googles sökresultat.

1. ”Trump fick flest personröster”

Google visade felaktigt upp vem som fick flest personröster i det amerikanska presidentvalet, skriver webbtidningen International Business Times. Googlade man ”vem fick flest personröster”, dök det upp ett Wordpressinlägg från 70 News  med rubriken ”Trump vann med både personröster och elektorsröster”. Detta stämmer alltså inte då Hillary Clinton fick flest antal personröster med 47.9 medan Trump fick 47.1, enligt CNN:s valstatistik.

2. ”Påven stöttar Trump”

Annan falsk information som har hamnat högt upp i Google-sökningarna är: ”Påven chockar världen, han stöder Donald Trump att bli president”. Texten publicerades av Wtoe 5 News som skriver själva på sin hemsida att de är en ”fantasi-nyhetsida” och att de flesta artiklar som de skriver antingen är fantasi eller satir. Hemsidan är nu borttagen. 

3. ”Mytomani”

Skrev man in orden ”pathalogical lying” (mytomani), för drygt en månad sedan, visades en bild på Hillary Clinton i Googles sökresultat. Att det har blivit så beror på att någon hade kapat Wikipediasidan ”Mytomani” och lagt till en bild på den tidigare presidentkandidaten, skriver Washington Times. Detta ledde alltså till att bilden på Clinton dök upp i Google när man skrev in sökorden.

4. ”Kriminell minister”

Sökte man för drygt ett år sedan ”topp 10 kriminella” dök det upp bilder på den indiska premiärministern Narendra Modi, samt andra bilder på terrorister, mördare och diktatorer i Google. Internetjätten bad om ursäkt för att ha skapat missförstånd och förvirring och hävdade att felet berodde på att British Daily hade publicerat en felaktig metadata, skriver BBC

5. ”Miserable failure”

Googlade man på ”miserable failure” år 2003, dök den dåvarande amerikanska presidenten Geroge W. Bush upp som ett sökresultat. Det beror på att Googles sökresultat inte bara baseras på innehållet av en hemsida, utan även antalet gånger som hemsidan har blivit länkad till och med vilka ord. Detta kallas för Google-bombning – alltså när man länkar till en webbsida många gånger för att den ska hamna högt upp i rankningen av Googles sökresultat, enligt BBC.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Internet Google