P-pillren på bilden har ingenting med artikeln att göra.
P-pillren på bilden har ingenting med artikeln att göra.

Forskare i Indonesien har tagit fram ett p-piller för män som nu ska testas på ett hundratal par. Om allting går som det ska kan preventivmedlet finnas på marknaden redan nästa år.

Det är ett ämne i växten Justicia gendarussa som ger p-pillren dess önskade effekt. Enligt Bambang Prajogo vid Airlanggauniversitetet i Surabaya i Indonesien har det en form av enzymeffekt som hindrar spermierna från att tränga in i ägget och befrukta det, skriver Sveriges Radio.

De indonesiska forskarna har testat det framtagna preventivmedlet på 470 par, och hittills har man inte kunnat registrera några biverkningar mer än ökad sexlust, hävdar Bamgbang Prajogo.

LÄS MER: Studie: Naturliga ämnen är som ”molekylär kondom”

– Bara ett par blev gravida så de gröna indonesiska p-pillren för män skyddar till 99,9 procent, säger han till radion.

Nu startar ytterligare en ettårig studie. Om allt går som det ska är förhoppningen är att indonesiska myndigheter ska komma att godkänna läkemedlet redan nästa år – och i sådana fall blir det det första preventivmedlet för män i hela världen.

LÄS MER:Så många män skulle använda p-piller

Internationella fertilitetsforskare är dock tveksamma till framgångssagan. Framför allt eftersom forskarteamet ännu inte publicerat resultaten från de studier som de hänvisar till – utan enbart de gjorda på djur.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset