P-piller minskar risken för livmodercancer, visar en ny studie. Risken minskar ju längre man äter p-piller — och effekten är kvar i över 30 år.

P-piller reducerar risken för endometriecancer, den vanligaste formen av livmoderkroppscancer, för varje år man tar dem. Efter att ha ätit p-piller i fem år minskar risken med en fjärdedel. Efter tio år är risken nästan halverad.

Det visar en studie som publiceras i Lancet Oncology, där 36 studier av endometriecancer har gåtts igenom.

– Man har känt till kopplingen tidigare, men det vetenskapliga underlaget har inte varit så starkt. Det är viktig information för kvinnor eftersom man ofta tänker på negativa effekter när man tänker på p-piller. P-piller har positiva effekter, förutom att skydda mot graviditet, säger Elisabeth Åvall Lundqvist, professor i gynekologisk onkologi vid Linköpings universitet.

► LÄS MER: Det manliga p-pillret är snart här – "kommer revolutionera våra sexliv"

Livmoderkroppscancer drabbar runt 1 300 kvinnor om året i Sverige. Enligt forskarna bakom studien har p-piller förhindrat runt 400 000 fall i i-länderna de senaste 50 åren, varav 200 000 bara de senaste tio åren.

Den positiva effekten av p-piller hänger kvar. Även för kvinnor som inte ätit p-piller på över 30 år är risken för endometriecancer lägre, enligt studien.

Varför vet inte forskarna. För äggstockscancer är resultaten liknande, visar andra studier.

– Mekanismerna bakom är i stora drag okända. Hypotesen är att p-piller på något sätt hämmar östrogenets negativa effekter. Men hur den kan hämmas så lång tid efter vet man inte, säger Elisabeth Åvall Lundqvist.

► LÄS MER: Här är kondomen som ska ge alla kvinnor orgasm

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa