Ramadan avslutas alltid med högtiden Eid al-fitr, som firar fastebrytandet. Här i Rawalpindi i Pakistan.
Ramadan avslutas alltid med högtiden Eid al-fitr, som firar fastebrytandet. Här i Rawalpindi i Pakistan.

Under onsdagen stod det klart att Pakistans senat röstat igenom en lag som innebär ökade straff mot de som bryter mot lagen under Ramadan. Personer som äter offentligt under den månadslånga högtiden kan nu komma att fängslas upp till tre månader.

Under onsdagen röstade kommittén för religiösa frågor i Pakistans senat igenom en lagändring i den så kallade Ehtram-e-Ramazan-lagen från 1981, som reglerar olika former av lagbrott under Islams heliga månad Ramadan. Det skriver pakistanska The Express tribune.

LÄS MER: Det här är skillnaden mellan hijab, niqab och chador

Den nya lagändringen innebär högre straff för den som bryter mot lagar som rör ”Ramadans okränkbarhet.”

Personer som äter eller röker på offentliga platser under Ramadan kommer nu att bötläggas med motsvarande 42 svenska kronor samt fängslas i tre månader. Samtidigt kommer straffet för till exempel restauranger och biografer som serverar mat under Ramadan att höjas.

Restauranger kan nu komma att bötfällas med motsvarande 2 000 kronor. Och biografer som inte håller stängt under dagtid kommer nu att kunna bötfällas med över 40 000 svenska kronor.

Pakistan, ett land där ungefär 96 procent av befolkningen är muslimer, har sedan 1978 haft särskilda sharia-domstolar. Domstolarna har rätten att bedöma om en lag anses gå emot Islam. Även Pakistans brottsbalk har vissa inslag av sharialagstiftning.

Pakistan är inte det enda landet där särskild lagstiftning för brott mot Ramadan existerar. Sådan lag finns även i bland annat Förenade arabemiraten, Saudiarabien och Kuwait. 

► LÄS MER:  Nu blir burka förbjudet i Schweiz – kan ge 85 000 kronor i böter

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om sharia Islam