Nabil Shaath håller tal i FN. Arkivbild från 2011.
Nabil Shaath håller tal i FN. Arkivbild från 2011.

När Anna Kinberg Batra nu besöker Västbanken hoppas den palestinska ledningen kunna säkra även Moderaternas stöd för det omstridda erkännandet av staten Palestina.

– Vi hoppas att hennes besök låter henne uppleva Palestina, och ockupationen och barriären de har byggt, och raseringen av bostäder som pågår varje dag, säger den palestinske chefsförhandlaren Nabil Shaath i telefon från Ramallah till TT.

– Om hon verkligen ser detta så har vi hela Sverige som stödjer regeringens beslut att erkänna staten Palestina, säger Shaath, syftande på de stora svenska partiernas åsikter i frågan.

Sveriges då nytillträdda S-MP-regering erkände hösten 2014 Palestina som självständigt land, ett beslut som är kontroversiellt såväl globalt som inom EU och inrikespolitiskt.

Moderaterna kritiserade beslutet, med motiveringen att det exempelvis inte hjälper de fredliga krafter man vill stärka i Mellanöstern-konflikten.

Snart två år efter erkännandet vill den israeliska ledningen fortfarande inte träffa Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S).

Nabil Shaath är en av den palestinske presidenten Mahmud Abbas närmaste män. Abbas är för tillfället på resa i Polen, det är oklart om han hinner hem för att träffa Kinberg Batra, enligt Shaath.

Henrik Montgomery / TT
Nabil Shaath (i mitten) samtalar med Sveriges utrikesminister Margot Wallström när han gästar Socialdemokraternas kongress i Västerås förra året.
Laurtem Rebours/AP/TT
Nabil Shaath, i mitten, under en presskonferens med dåvarande palestinske ledaren Yassir Arafat, till höger, och Norges dåvarande utrikesminister Thorbjørn Jagland i Gaza 2001.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset