Calle Halfvarsson, till höger, slutade på andra plats i sprinten i världscuppremiären i längdskidor i Ruka. Till vänster ses segraren Pål Golberg, Norge.
Calle Halfvarsson, till höger, slutade på andra plats i sprinten i världscuppremiären i längdskidor i Ruka. Till vänster ses segraren Pål Golberg, Norge.

En norsk reserv stod i vägen för Calle Halfvarssons första riktiga världscupseger.Men andraplatsen i den klassiska sprinten i Ruka var det skönaste premiärbesked han kunde få.

Pål Golberg vann den nordfinländska världscuppremiären före Calle Halfvarsson och talangen Johannes Høsflot Klæbo blev trea. Båda norrmännen fick hoppa in då andra lagkamrater hoppade av. Ett bevis på norsk bredd. Men pallen hade även ett efterlängtat svenskt inslag.

Calle Halfvarsson dansade fram mot segern i Sverigepremiären förra veckan. Andraplatsen i Ruka smällde högre.

– Väldigt roligt att vara tillbaka så här efter min struliga fjolårssäsong, säger han.

– Det visar att jag gjort rätt för mig under all träning i sommar.

Tiden på sin sida

Det höll på att ta slut i semifinalen, men Halfvarsson och Teodor Peterson, som slutade fyra, gick till finalen som femte och sjätte man med sina tider.

– Lite flyt att vi gick vidare till final, men det här är mer än godkänt tycker jag, säger Halfvarsson.

– Nu har det börjat stabilisera sig lite mer. Jag var nervös inför Bruksvallarna, men efter det insåg jag att jag hänger med riktigt bra.

Fem av sex svenskar gick vidare från kvalet. Emil Jönssons dag tog slut i semifinalen då norrmannen Finn Hågen Krogh kastade sig in på hans spår på upploppet. Johan Edin och Oskar Svensson försvann i kvartsfinalerna.

För Halfvarsson väntar ett nytt lopp redan på söndagen. Han kör även det klassiska 15-kilometersloppet i Ruka. Masen från Sågmyra ses ju som i distansåkare i första hand. Men de största framgångarna har kommit i sprint. Halfvarsson har förutom andraplatsen i Ruka en sprintseger i Tour de Ski sedan tidigare.

Skämt... eller?

– Får jag till skidorna, då tror jag att jag kan göra ett bra lopp i morgon också.

– Jag tror distans går lite bättre... jag skojade bara!

Halfvarssons framgång är ett tecken på att både han och herrlaget lyft sig efter en tung period.

– Jag tror vi har ett bra lag i år, i fjol var det svart.

– De gamla är tillbaka och Johan (Olsson), Marcus (Hellner) och Danne (Richardsson) är viktiga för mig i träningen, att jag får den sparringen. Nu är vi fyra fem stycken som är riktigt starka på distans också.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset