Yuan Yuan och Tuan Tuan skänktes av Kina till Taiwan i diplomatiskt syfte år 2008.
Yuan Yuan och Tuan Tuan skänktes av Kina till Taiwan i diplomatiskt syfte år 2008.

När pandor i djurparker blir gravida får de extra mycket omsorg av sina skötare, och det försöker vissa pandor utnyttja genom att låtsas vara gravida, menar experter.

Skötarna på Taipei-zoot i Taiwan var uppspelta när en av parkens boende, jättepandan Yuan Yuan, verkade vara gravid. Något som tyvärr inte händer särskilt ofta. Symptomen fanns där. Hon började tappa aptiten, livmodern tjocknade och hormonet progesteron ökade i nivå, vilket också är ett tecken på graviditet.

Men trots detta visade till sist ett ultraljud att Yuan Yuan inte var gravid, skriver Huffington post. Nu anklagas hon i stället för att ha fejkat graviditet för att få åtnjuta de fördelar som havandeskap medför på parken.

Glädjerus när mirakelpandan Bao Bao upplever snö för första gången

Havande pandor blir nämligen behandlade som drottningar. De förflyttas till ett avskilt rum med luftkonditionering, och de får uppvaktning dygnet runt. De får också mer bröd, frukt och bambu.

Kunniga pandaexperter spekulerar därför i om Yuan Yuan, som födde en unge för två år sedan, försökte återuppleva dagarna som pandadrottning genom att låtsas vara havande.

”När de (pandorna) börjar visa tecken på att de är havande blir de blivande pandamammorna bortskämda”, sa Wu Kongju, en expert vid forskarbasen Chengdu Research Base till CNN angående ett liknande fall i förra året.

”Vissa smarta pandor har utnyttjat detta till sin fördel för att förbättra sin livskvalitet.”

Men alla experter håller inte med om att pandorna medvetet fejkar graviditet. Det spekuleras också i att det helt enkelt rör sig om hormonförändringar som drabbar 10-20 procent av alla pandor. Hur det faktiskt ligger till vet än så länge bara Yuan Yuan och hennes väninnor.

Jättepandan Kelin har fått tvillingar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset