Miljöpartiet valspurtar i panik.
Miljöpartiet valspurtar i panik.

Miljöpartiet satsar i slutspurten på att locka rödgröna taktikröster. Partiledningen befarar att partiet ligger sämre till än opinionsmätningarna visar och åker ur riksdagen. Det visar ett internt PM som Aftonbladet har tagit del av.

Enligt Aftonbladet har en taktikplan tagits fram inför valets slutspurt.

”Det finns en reell risk att MP hamnar strax under 4-procentspärren”, står det i det interna dokumentet enligt Aftonbladet.

Miljöpartiet fick efter sommarens extrema klimat och skogsbränder vind i seglen och hamnade ovanför riksdagsspärren i flera mätningar.

Men inom partiet växer nu oron för att mätningarna inte är tillförlitliga.

– Erfarenheten från tidigare säger att vi förmodligen ligger lägre än vad mätningarna berättar, säger en källa inom partiet till Aftonbladet.

Yougov-mätningen skrämmer

Framför allt ska den senaste Yougov-mätningen, som Metro publicerade häromdagen, ha skrämt partiet till mobilisering. Där fick MP bara 3,6 procent.

LÄS MER: Yougov: Sista mätningen inför valet – så här ligger partierna till

Inför valet 2014 fick MP i Yougovs sista undersökning 8 procent av rösterna. I valet fick partiet sedan 6,9 procent.

Därför vill MP nu enligt det interna dokumentet satsa på att vinna rödgröna taktikröster i valspurten.

Sedan klimatoron lagt sig har alltfler väljare uppgett att de tänker taktikrösta på Socialdemokraterna, så att det blir största partiet, uppger Aftonbladets källa.

”Vi ska visa att den viktigaste taktikrösten en rödgrön väljare kan lägga är på MP. Att MP är kvar i riksdagen är garanten för att högerkrafter inte tar över efter valet”, står det i dokumentet.

MP vill också via sociala medier nå de rödgröna väljare som ännu inte bestämt sig. Enligt vissa mätningar har Miljöpartiet högst andel osäkra väljare.

LÄS MER: Gör Metros valkompass – vilket parti tycker som du

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset